QOCIAL SECURITY: Legislature only body authorized to
fix date on which service in positions

EMENT SYSTEM: covered by Public School Retirement
RELSG: R RES8 System shall be included for coverage
under Social Security Act, subject to
referendum, and effective date must be
in conformity with federal law.

January 27, 1956

Mr. Ward E. Barnes

Chairman, Board of Trustees
Public School Retirement System
Room 801, Jefferson Building
Jefferson City, Missouri

Dear Mr. Barnes:

This is in response to your request for opinion dated
January 23, 1956, which reads as follows:

"A referendum of the teacher-members of
the Public School Retirement System of
Missouri was recently authorized by
Governor Donnelly as provided for in
Senate Committee Substitute for Senate
Bill 186 as enacted by the last session
of the General Assembly, and I was
designated to supervise the conduct of
the referendum. Section 105.355.1. pro-
vides that notice of the referendum be
given to employees, and that the notice
contain or be accompanied by information
to inform the employees of the rights
which will acerue to them and their de-
pendents and survivors, and the liabili-
ties to which they will be subject if
their services are included under an
agreement between the Secretary of Health,
Education and Welfare, and the State of
Missouri.

"In order that the information submitted

to the eligible voters be complete with
regard to rights and liabilities, it is
necessary that we have information relative
to the date on which coverage may become
effective if the results of the referendum
show that a majority of the eligible voters
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have voted to be included under the agreement
pertaining to the 0ld Age and Survivors
Insurance System. We are uncertain who is
authorized to determine the date on which
coverage may become effective if the referen~
dum indicates that coverage is desired. I
am, therefore, requesting an official opinion
in answer to the following:

1. Who is to determine the date on which
service in positions covered by the Retirement
System shall be included for coverage under
an agreement”?

2. What date or dates could be designated
for coverage to commence by the person or
agency charged with the responsibility of
making the determination?"

Prior to the enactment of the 1954 amendments to the Social
Security Act, persons in positions covered by retirement systems
such as the Public School Retirement System of Missouri were
excluded from coverage under the Social Security Act. In the
1954 amendments to Section 218 of that act this exclusion was
removed and authorization given to the state to modify its agree-
ment with the federal agency so as to include employees in
positions covered by a retirement system if a majority of the
eligible employees should vote in favor of such inclusion in a
referendum conducted by the Governor or some individual or agency
designated by him (Sec. 218(d)(3)).

Pursuant to these amendments, the 68th General Assembly of
the State of Missouri enacted Senate Committee Substitute for
Senate Bill No. 186 (Secs. 105,300 - 105.370, RSMo, Cum. Supp.
1955). By virtue of Subsection 6 of Section 218(d$ of the
federal act, the Legislature had the option of treat the em-
ployees of each political subdivision (school district) covered
by the Public School Retirement System as a separate coverage
group. In that event it would not have been necessary for all
the school districts of the state to come under social security
at the same time because, constituting separate coverage groups,
the agreement between the state and federal agency could have
been modified if and when individual districts elected to do so.

However, the Legislature, in Senate Committee Substitute
for Senate Bill No. 186, elected to treat all employees under the
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Public School Retirement System, with the exception of state
colleges, as one coverage group and authorized the conducting
of a state-wide referendum among all the eligible employees of
the system. Regardless of what argument we might advance for
the propeosition that each district should be allowed to deter-
mine the effective date on which coverage under the Social
Security Act would be extended to its employees, the fact
remains that coverage can become effective only when the federal
agency approves a modification to its ag:.eumnt with the state.
We have been advised by the regional attorney for the Department
of Health, Education and Welfare (see attached letter) that
since the Legislature has elected to treat the entire retirement
system as one coverage group, the same effective date must be
made applicable to all school districts of the state. Simply
stated, if the modification of the state's agreement with the
federal agency does not contain the same effective date for all
school districts it will not be accepted.

Since the same effective date must be made applicable to
each district, we arrive at your first guestion, i.e., who can
fix this date?

Without prolonging this dissertation, let it suffice to
say that no authority 1s vested in any person or any agenecy to
dictate to the several school districts of this state that they
shall extend social security coverage to employees under the
Public School Retirement System at any date. School districts
are creatures of the Legislature, amenable to its will, and in
our opinion the Legislature is the only body clothed with the
authority to fix the date on which service in positions covered
by the Public School Retirement System shall be included for
coverage under the Social Security Act, subject, of course, to
the referendum.

The agreement between the state and the federal agency
must be in conformity with the federal law. Therefore, the
answer to your second question is contained in the 1955 amend -~
ment to Section 218(f) of the Social Security Act:

"1{(f) Any agreement or modification of an
agreement under this section shall be ef-
fective with respect to services performed
after an effective date specified in such
agreement or modification; except that -~



(1) in the case of an agreement or
modification agreed to prior to 1954,
such date may not be earlier than
December 31, 1950;

(2) in the case of an agreement or
modification agreed to after 1954 but
prior to 1958, such date may not be
earlier than December 31, 1954; and

(3) in the case of an agreement or
modification agreed to during 1954 or

after 1957, such date may not be earlier

than the last day of the ecalendar year
preceding the year in which such agree-

ment or modification, as the case may be,
is agreed to by the Secretary of Health,

Education, and Welfare and the State.'”

CONCLUSION

It is the opinion of this office that the Leglslature is the
only body authorized to fix the date on which service in positions
covered by the Public Scheool Retirement System shall be included
for coverage under the Social Security Act, subject, of course, to
referendum of the eligible employees, and such effective date must

be in conformity with federal law.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared

by my Assistant, John W, Inglish.

- -

Yours very truly,

JOHN M. DALTON
Attorney General



