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March 5, 1956

Honorable George (, Dawes
Erogecuting Attorney
Iron County

{uflraaton, HMissouri

%ar Mr, Dawest

Thia office i& in rae&ipt nf a requeatrror an epinian
whiah raads in part as fellawaz

%I have also been requestod by our County
Court to inguire into another matter, Our
County Treasurer is presently holding the
pa 1tian of night m&rshal of the ﬂity\er

patibley_ T
shalts Job &fter hie ﬁleétion to eoumwy
office, Bee secion §h.ﬂhﬁ.v

~ In snswer to this yequest 1t is best to first guate Seetisn
54.040 RSHo 1949, which is as followst

MHo sheriff, marshal, olerk of collaatar,
or the deputy of any such officer, shall
be aligibla to the affiae of ﬁreasunur of
any county."

At the first readling, the wﬂrés 40 the above ssction appear
plain and there did ‘appear to be no doubt that they provide that
a person serving &g e marshel shall not be eligible to the office
of county treasurer, However, our Supreme Court, in a detailed
and thorough analysis of the above statute from the standpoint
of 1ts effect and thée intentions of 1ts enactors, came to & -
different conclusion., In the matter of Btats ex inf, Noblet,
Prosecuting Attorney, ex rel., MeDonald v. Mosre, 152 8.W. 24 86,
guo warranto was sought to oust Mrs, Moore as imeligible under
the above quoted statute. At the time of her eleetion, Mra, Hoore
was a township colleetor, In considering the questien on page 87,
it was stated by the courtt



Honorable George Q. Dawes

"Investigating the history of the astatute
involved, we find 1t iIn the Revised Statutes
of 1835 on page 153 in substantially the . |
same form except that no 'marshal! was menw
- tioned, It 1s ineluded in an artiecle enw N
titled 'County Treasuries', in which artiale
the dutles of collectors, clarks and other
officers are also preseribed, The clerk /
~ peferred to in the statute 1s without a /
doubt the ecounbty clerk, or the clerk of a
court of record; the sheriff, the county
gheriff; and the collector, the ¢ounty col-
ledtor, It should be noted that when the
statute wes énacted all the officers made
ineligible for office of treasurer were at
the least county officers, As a matter of
fact township officeres were not provided for
until many years later,"

In regard to the term marshal, 1t'was further stated by the
‘court on page 87:

"In bhe Revleed Statutes of 1855 on page

1467 we find that the offlee of marshal,
likewlise & sounty offlce, was established

for the County of St, Louis and this officer
was added to the statute in guestion and made
ineligible to the offlce of county treasurer."”

From the above, it seems that the term marshal ws clearly
intended to be a oounty marshal, as the term clerk meant county
clerk and colleetor, the county collector. We believe that that
econclusion oan be determined from the reasoning of the judge.

‘There remains in your question one of common law compatlbility
of the two offices, Reading of Chepter 79 RSMo 1949 in regard to
the duties of a town marshal reveals that the town marshal is an
elected officer, He also may be élected town marshal and town
collector at the same election, in the event such eléctiodn is pro-
vided for by ordinance in accordance with Section 79.050.

Section 79,230 provides that the mayor may appoint other
officers ineluding a night watehman with the consent and approval
of the board of aldermen, We fall to see, however, how the afore-
gald sections can affect such a position which 1s described as
night marshal, Having no notice of the ordinances that may be
enforced in the City of Ironton creating the position, duties and
tenure of night marshal, we cannot exactly say thet the two offices
are compatible. It is, however, felt that insofar as the state
law is concerned, there i1s nothing to cause ineligibility or ine-
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Honorable George Q. Dawes

compatibility in accordance’ with Seetion Su 040 supra and State
v. Moore supra. Seetlon 54,040 cannot be interpreted to make '
g eity night marshel ineligible ‘to the offiee of county treasurer.

" We have found no state law prehibiting the holding of the
tws positions at. tho same time. |

ccmczﬁsxow |

It is the opinion of this arfiee that the positions of ni;ht
marshal of a eity of the fourth dlass and treasurer of a county of
the fourth class are compatible positions and may be held at the
game time by the seme person.

- The foregoing opinion, ‘which I hereby approve, wWas prepared
by my aesistant, James W, Faris.

Yours very truly,
JUHN M. DALTON

| Attorney CGeneral
JuF/ed



