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Honorable Haskell Holman
State Auditor
Jefferson City, Missourl

Dear Mr, Holman:

This is in answer to your request for our opinion on the
following question:

"Do you interpret the provisions of Section
165.110, RSMo 1949, to mean that the proceeds
from the sale of bonds shall include acecrued
interest, and to be placed to the ecredit of
the bullding fund, or should such receipts be
credited to the interest fund?"”

Thereafter you submitted to us additional facts which were
pertinent to the opinion request, supra. They were that the bonds
referred to in your opinion request were issued and dated March
1, and began to draw interest the same day. The par value of the
bonds was $750,000.00. On April 21, the same year, a purchaser
bought the bonds, He paid, in addition to the $750,000.00, the
sum of $2,236.10, representing interest that had accrued on said
bonds from the date of issue to the date of sale and delivery.
This extra $2,236.10, which was above the par value of the bonds,
was credited to the building fund.

There is no authority directly in point upon which to reply
in formulating an answer to your particular question. However,
we have thoroughly researched the matter and have studied the
applicable statutes, and it i1s our opinion that the money was
properly credited to the bulilding fund.

Section 165,110, paragraph 3, Mo. Cum. Supp. 1955, provides
in part as follows:

"3. ®# # & A1) money derived * ®* * from sale
of bonds, shall be placed to the c¢redit of
the building fund. * an

Section 108,180, RSMo 1949, provides in part as follows:

"When any bonds shall have been issued * * #

the proceeds from the sale thereof #* ® # ghall
be kept separate and apart from all other funds
of such governmental unit, * #* # provided, that
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in no case shall the proceeds derived from the
sale of any such bonds be used for any purpose

other ghnn that for which such bonds were issued,
Ill‘

It appears to be the intention of the legislature that any
and all money which comes to the school district as a direct re-
sult of, and in connection with the sale of school bonds, shall
be considered as money derived from the sale of bonds and as a

of the proceeds of the sale of the bonds. It is to be
credited to the bullding fund and used only for the purposes
for which the bonds were issued.

Generally, "proceeds from the sale of bonds" are regarded as
including all moneys derived from the sale. When a purchaser buys
bonds, whether he pays par, below par, or above par for the bonds,
the money he gives in exchange for the bonds is all "proceeds from
the sale of bonds." Thus, in our case, this extra $2,236,.10, which
was above the par value of the bonds, was properly credited to the
building fund as it was a part of the "proceeds from the sale of
bonds." It was merely part of the purchase price of the bonds.
The purchaser bought the bonds for a total price, which in our
case, reflected the acerued interest. Other Jjurisdictions have
reached a similar result. '

In an opinion written by E. W. Anderson, Assistant Attorney
General of the State of Washington, to the Honorable C. W. Clausen,
Supervisor of Municipal Corporations, Olympia, Washington, on
August 12, 1927, it was held that a premium received by a school
district from the purchaser of certain school bonds, in connection
with the purchase of those bonds, was a part of the proceeds de-
rived from the sale of the bonds and should be credited to the
building fund. There was a statute involved which is very similar
to the present Missourl statute, and which provided that the county
treasurer should place all money derived from the sale of bonds
to the credit of the building fund of the district, The Attorney
General of Washington considered the premium as being money derived
ironr:gg sale of bonds and as a result thereof--a part of the build-

ng o

In City of Oakland v. Williams, 107 Cal. App. 340, 290 P. 1044
(1930), the petitioners sought to compel the respondents to trans-
fer to the Oakland Harbor Improvement Fund from the Oakland Harbor
Interest Fund the amount of the premiums realized in the sale of
Oakland Harbor Improvement bonds. A statute provided for the
issuance and sale of the bonds and required the proceeds from the
sale of the bonds to be placed in the muniecipal treasury to the
credit of the proper fund, and to be used exclusively for the pur-
poses and objects mentioned in the ordinance authorizing the bond
issue. The court concluded that when bonds are sold for more than
their par value, the entire purchase price, inecluding the premiums,
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constitutes the proceeds from the sale of the bonds. After making
a survey of the applicable statutes, the court, at page 1046, stated:

"We are satisfied that the language of the
Act of 1901 above quoted clearly and un-
equivocally requires the proceeds from the
sale of bonds issued under it, inecluding any
premium, to be placed in the construction
fund and not to be used for interest and
redemption payments at least until the pur-
poses and objects for which the bondo were
issued have been fully accomplished."

From the above authority, it is our opinion that the money
herein involved was properly credited to the building fund.

CONCLUSION

It is therefore the opinion of this office that Section
165,110 Mo, Cum. Supp. 1955, provides that the money received
from the sale of bullding bonds should be placed in the building
fund; and this is so whether the money received in exchange for
the bonds is the par value of the bonds, below par, or above par.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by my Assistants, Richard Dahms and George E, Schaaf.

Yours very truly,

John M, Dalton
Attormey General



