
RECORDING OF 
TELEPHONIC 
COf.1MUNICATIONS : 

' Where:authorities of state Hospital Nc . 1 obtain con-
sent of relative or person authorized to give such 
consent for an operation or autopsy to be performed 
upon an inmate of State Hospital , having a s t ate 
hospital employee 11 listen in 11 to the conversat ion 
would be permissible . Also permissible to have a 

recording machine attached to the telephone at t he State Hospital , 
which machine woul d record t he conversation giving consent . Such re­
cording machine woul d be subject t o regulations set forth in the order 

--------~o~ the Missouri Public Service Commission . 

FI LED 

5 J>r A. K. Baur. 
erintendent 

State Hospital No. 1 
Pulton. JUasouri 

Dear Dr. Baur: 

June 28 , 1957 

Your recent request tor an ott1cial opinion reads: 

"A queation baa come up in connection 
w1 th the obta1nins of autopay and opera­
tion permiaaiona and ·we would appreciate 
a le&al deo1aion tram 70u pertaining to 
th1a matter. 

·~e question 1s as tollowa: In obtain· 
ing pe~aaion tram the responsible next 
ot kin to perform an autopca7 or an opera­
tion on one ot our patienta. to ~ta1n 
such permission by telephone 1t (1) another 
hoa~ital employee (telephone operator) 
11atens 1n and witnesaea the oral permis­
sion, or (2) tt we obtain a reoordin& de­
vice attached to the aw1tchboard which will 
reoord the verbal permission g1ven by the 
next ot kin tor an autopsy or operation. 

-I .a.y aay that in the Veteran' a Adll1n1a­
trat1on this method ot obtaining per.mta­
aion was conai4ered routine. SUch a pro­
cedure would expecUte aaattera considerably 
beoauae at the preaent t!Jie we request the 
next ot kin to verity the per,m1aa1on ~Y 
sending a collect telearaa to the Ho•p1tal 
wh1oh aay dela,- attera several houra. " 

Your request raiaea the queat1on ot what conaent to per­
form an operat1on and/or autopsy w111 be de•ed legally sut­
t1c1ent to comply with the requirements or the law and to atford 
adequate protection to the author1t1ea ot the State Hospital 
agaJ.nat any aotiona which m1sht be broUSht a.ga.1nat them 1n con­
nection with the above matters. 



Dr. A. JC. Baur 

There is a law resarding consent tor autopsies. Section 
194.115, Laws of 111ssour1, 1953. page 629, reads 1n part: 

"1. It ahall be unlawful tor any li-
censed peyaician and surgeon to perform 
an autopsy or post-mortem examination 
upon the remains of any person lf1 thout 
the consent ot one ot the tollo~: 

(1) !be deoeaaed, it in writing, and 
duly aiped and aolmowledeed prior to his 
death; or 

(2) The aurviv1ng spouse; or 

(3) It the surv1v1na apouse through 
inJU1'7, illness or mental oapaci ty is in­
capable ot 11 v1ns hi a or her conaent, or 
it the aurvivtna spouse is unknown, or 
hie or her address unlmown or beyond the 
boundariea ot the united states, or it he 
or abe baa been separated and 11V1nS apart 
tram the deceased, or it there is no aur­
v1v1n8 spouse, then an,. surviving child, 
parent, brother or aiater, in the order 
named; or 

(4) It no aurvivin& Oh1ld, parent, 
brother or sister ean -e contacted by 
telephone or telegraph, then any other re­
lative, by blood or marrtace; or0 

It will be noted that subparagraph 4 above cont .. plates 
obtainine consent by telephone or telesraph. It such a .. thod 
ot obtairu.ng consent ia autt1c1ent tor an autopsy 1 t would ap­
pear to us to be autficient tor obtaining conaent tor an opera­
tion. 

In oaae consent ia obtained by telephone, h&Yins, aa 70u 
SU&Sest, a state hospital emplo78e "liaten in'' to the conversa­
tion would strencthen the position ot the boapital it any ques­
tion ever aroae aa to whether oonaent waa obtained. 

'l'bere is no Jl1saour1 law wbioh would prohibit thia, and we 
believe that auoh third person would be pel'llli tted to testify re­
PrdinS tne oonveraat1on tlh1oh he had overheard. Aa we atated, 
there ia no prohibition 1n the Jl1aaour1 law apinst it. 

Section 605 ot Chapter 47 ot the United Statea Code Anno­
tated cSoea state 1n part that nno pereon not beinS authorised by 
the aender shall 1ntereept any o~oation and d1vul&e or pub­
lieb the existence, oontenta, au-atanoe, purport, ettect, or 
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meaning ot auoh intercepted coa&~Pmioation to any peraon * ••. " 
Tbe above apee1t1eally relates to communications by telephone 
and telesraph. However, it would appear that the operati on aug­
seated by you above would not come within ~his prohibition. In 
the case or Plandera v. United States, 222 P. 24 163, at l.c. 
167, the United Statea Court ot Appeals ot the aixth district 
stated: 

" (1) We are ot the opinion that where, 
by meana ot an extension phone, or other 
device, a third party 'listens in' on a 
telephone conversation with the oonaent 
ot one ot the parties to the converaation, 
there is no interception or the ~ca­
tion, within the aean1nc ot the statute. 
With reapeot tor the hi&h authorities that 
bold a contraey opinion, we are pereuaded 
by the reaaoning of those that adopt thia 
view, and consider that the route we tol­
low waa pointe(} out bJ 'he Supreme Court in 
Go'l.4man v. Uilited Stat••• aupt-a. " 

We also note ,-our question 1n resard to the uae, by' 7ou, ot 
a recording device to be attached to ,-our telephone to be used 
to reco~ oonveraat1ona aivina consent tqr autopsies and opera­
tiona. There ia no liasouri statutory law proh1b1t1n& or resu­
lating thia praotioe. However, on April 21, 1953, the South­
weatem Bell Telephone Company issued a repl.a"tion wbioh was 
tiled with the ~seour1 Public Service Commission, which eo.ais­
a1on, on ~ 21, 1953, promulgated tne tollowine regulation: 

uD. COMNBCTIOH WITH CUS'l'OMER-OVNBD VOICE 
JltBCOBDINO BQUIPJIIINI! 

1. Regulations 

a. General 

Customer-owned voice recording equip­
ment tor the recording ot telephone converaa­
t1ona may be used in connection with the fao11-
1t1ea of the Telephone Compan~ sub3ect to the 
following cond1t1onsa 

(1) Connection with Telephone Com­
pan;y Fao111t1es 

(a) Connection ot custOmer-owned 
voice recording equipment ~th the ~ac111t1es 
or the Telephone Company shall be made onl7 
through recorder connector equipaent which con­
ta1na a device automatioal17 produoins a 41a-
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t1noti ve recorder tone that ia repeated at 
internla ot approx1Jiately titteen seconds 
When the recording equisaent ia in uae, ex­
cept tbat 1n the case ot a private line ser­
vice which haa no connection With tbe ex­
chan&• or toll s,-atem ot the Telephone Coll­
p&nJ' recorder oonnector equipaent wbioh does 
not contain the automatic tone device mq be 
ueed at the option ot the ouatoJier. 

(b) Permanent connection shall 
be made only throush recorder oonneotor equip­
ment tum1ahed, installed, and maintained b¥ 
the !'elephone Collpany. 

(c) Connection .,. be made 
throuch portable reoorder-oonnector equipaaent 
provided auch equipment ia obtained fl'OIIl and 
is .a1nt&lnec1 by the 'telephone eo.pany. '!'he 
portable recorder-connector equi.,_ent shall 
be oonneoted With the telephone line throueh 
jacka 1natalle4 b7 the Telephone eo.pany on 
each line or at eaOh station uaed tor record­
ins purpoaea, except that where recorcUna 1a 
done at a cord 81d tChboard, a portable Jack 
box supplied and •1nta1ned by tae 'felepbone 
Collpany •7 be uaed. 

(d) 'fbe ouatoaer-cnm.tt voice re­
cordil\8 equipaent ahall be ao arransed that at 
the Will of the uaer it oan be ph,-a1oal17 con­
nected to and diaoonneoted troa the tac1lit1ea 
ot the telephone ~or awitohed on and ott. 

{2 ) Reaponai b111 ty ot the Telephone 

Telephone aervioe furnished b7 
the Telephone CollpallJ' 1a not repreaented aa 
adapted to the reoordinC ot telephone oonver­
aat1ona by ..ana ot voice reoordin& equis-ent. 
'fbe uae ot ouatoller-owned vo1oe reoordina equip­
ment 1n connection with the tao111t1ea ot the 
!'elephone Colllpany' 1a peftlitted onl7 on the con­
dition that the liability ot the Telephone Ooa­
pany tor damages arising out ot miatakea, OB!a­
aiona, interruptions, dela7a, or errore or de­
tecta in tran..tasion, or tailurea or detects 
in the recorder connector equipment occurrin& 
in the oourae ot turniahtns aervioe or other 
tao111t1ea and not oauaed by the ne&l1genoe ot 
the ouatolaer, or ot the Telephone Coapan7 
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in failing to maintain proper standards ot 
maintenance and operation and to exercise 
reasonable supervision, shall in no event 
exceed an amount equivalent to the propor­
tionate charge to the customer tor the 
period or service ductng which such mistake6 

omission, 1nterruption6 delay, or error or 
deteot 1n transmission, or ta1lures or de­
fects in the recorder connector equipment oc­
curs. u 

The above provision applies only to Southwestern Bell tele­
phone l inea. We have ascertained t he fact to be that the tele­
phone system at State Hospital No. 1 is owned and operated by 
Southwestern Bell. Therefore, state Hospital No . 1 would come 
within the compass of the Missouri Publi~ Service Commission 
regulation. 

CONCLVSION 

It is t he opinion of t his Department t hat .in instances where 
·authorities of State Hospital No . l "'btain consent from a relative 
or other person authorized to give suah consent for an operation 
or autopsy to be perto~ed up9n an inmate of the State Ho~pital, 
that having a state hospital elllployee .. li;lten in '' to the conver­
sation would be permissible and that it woul d also be per.misaible 
to have a recording machine attached to the telephone at the 
State Hospital, which machine would record t he conversation giv­
ing consent, but that such recording machine is subJect to the 
regulations set rortll 1n the order o~ the Missouri Publ1a service 
Commission stated above . 

The foregoing opinion, which I hereby approve, \tas prepared 
by~ Assistant~ Hugh P. Williamson. 

Your:s very truly, 

John M. Dalton 
Attomey General 


