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Honorable Proctor N. Carter
Director

Division of Welfare
Jefferson City, Missouri

Dear Mr. Carter:

Your recent request for an offieial opinion reads:

"House Bill 69, as enacted by the 69th
General Assembly and approved by the
Governor, repeals and re-enacts Section
208.040, MRS Cum. Supp. 1955. Provision
is made in this law for Ald to Dependent
Children benefits to be paid on behalf of
a dependent child who is under the age of
18 years, under certain conditions. The
maximum age in the repealed statute was
under 16 years.

" riations made by the 69th General
Assem for Ald to Dependent Chil-
dren benefits was $5,745,000., ( House Bill
243, section 6.170). This appropriation

was based on the estimated number of Ald to
Dependent Children recipients under 16 years
and did not take into account the paying of
benefits to children 16 and 17 years of age.
Due to the fact House Bill 65 was passed on
May 30, a supplemental appropriation to cover
mmnc payments to this new group was not

"In view of the above and foregoing, I would
appreciate receiv an opinion from you as
to whether or not it is the duty of the Divi-
sion of Welfare to pay Ald to Dependent Chil-
dren benefits to children 16 and 17 years of
age, who otherwise qualify for such benefits,
when House Bill 69 becomes effective."

You correctly state that House Bill No. 69 of the 69th
General Assembly repeals Section 208,040, Missouri Revised
Statutes Cumulative Supplement 1955, which fixed the age at



Honorable Proctor N, Carter

which benefits were to be paid to dependent children, who met
certain qualifications, at under 16 years, and that it re-enacts
Section 208,040 and fixes that ? at under the age of 18 years,
subject to certain conditions set forth in the Bill, That is to
say that the bill simply changes the age-ofeligibility from un-
der the age of 16 to under the age of 18, This Bill becomes ef-
fective on August 29, 1957.

You also correctly stated that the appropriation for Aid to
Dependent Children (House Bill 243, 6Yth general assembly, page
16, 1line 9) 1s $5,745,000,00,

Your question i1s whether it is the duty of the Division of
Welfare to pay Ald to Dependent Children benefits to children 16
and 17 years of age, who otherwise qualify for such benefits,
when House Bill No. 69 becomes effective.

It would appear to us that the answer to this is in the af-
firmative, House Bill No. 69 unqualifiedly and unreservedly in-
cludes children of this age mﬁ as being eligible for these
benefits. The appropriation bill, of course, simply appropriates
a gross sum of money for Aid to Dependent Children, It would
seem to us that there could be no question but what the new age
group is to recelve the benefits,

It is the opinion of this department that it is the duty
of the Division of Welfare to pay Alid to Dependent Children bene-
fits to children 16 and 17 years of age, who otherwise qualify
for such benefits, on and af'ter August 29, 1957.

The tormi.ng ogird.on, which is hereby roved, was pre-
pared by Assistant Attorney General Hugh P. Williamson.

Yours very truly,

John M, Dalton
Attormmey General

By

Robert R. Welborn
Assistant Attormey General



