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held on the same day as township elections;
notice of the health unit election would be
necessary as set forth in the statute, Section
205.010,RSMo Cum.Supp.l955; county would bear
the expense of the election; county and town-
1 ships in the county would not share this elec-
1 tion expense.
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February 7, 1957

Honorable Don Chapman, Jr.
Prosecuting Attorney
L:I.v:lnistcm County

Chill

Dear Sir:

Your

cothe, Missouri

recent request for an official opinion reads

as follows!:

"A county wide slection to vote on a
County Health Unit, under 205.010 Mis-
souri Revised Statutes, is contemplated
in March here in Livingston County.

®*The County Court wishes to have this
election on the same day that all town-
ship elections in Livingston Count
scheduled. This raises these questions:

"(a) Would the Health Unit Election be
valid if held on the same day with the
township elections?

"(b) Would notice of the Health Unit
Election be necessary as stated under
the statute?

"(c) Who would have to bear the expense
of this election?

"(d) Could the county and the townships
share this election expense?

"Please send me your opinion on these
matters."

In reference to your first and second (a), (be) ques-
tions, we direct attention to Section 205.Q10, RSMo Cumu-
lative Supplement 1955, which reads:
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*Any county, subject to the provisions
of the constitution of the state of
Missouri, may establish, maintain, man-
age and operate a public health center
in the following manner: Whenever the
county court shall be presented with a
petition signed by at least ten per
cent or more of the qualified voters of
the county, as determined by the number
of votes cast for governor at the pre-
ceding general election, asking that an
ann tax not in excess of ten cents
on each one hundred dellars of the as-
sessed valuation of property in the
county, be levied for the establishment,
maintenance, management and operation
of a county health center and the main-
tenance of the personnel required for
operation of the health center, the
gounty court shall submit the question
to the qualified voters of the county
at the next general election to be held
in the county or at a special election
called for the purpose, the county
clerk giving notice, published once each
week for two consecutive weeks prior

to such election date, in one or more
newspapers published in the county, if
any such be published, and if not so
published, by posting written or print-
ed notices in each township of the coun-
ty, fourteen days prior to the election
date, which notices shall include the
text of the petition and state the rate
of tax to be levied annually thereafter
upon the assessed property of the county.®

It will be noted that this section states that "the
county court shall submit the question (of whether there
shall be a county health center) to the qualified voters
of the county at the next general election to be held in
the county or at a special election called for the pur-

=g



Honorable Don Chapman, Jr.

pose . « ." In view of the above, it is made perfectly

clear that the vote upon a county health center may be

held at the same time as another election, to wit, a gene-
ral election. It therefore follows that the countg court
could call for a special election u the county health
center, which election should be held at the same time as
the township elections, the goint being that it is not repug-
nant to the law for the special health center election to be
held at the same time as another election. This being true,
it follows that the answer to your first (a) question is in
the affirmative.

The statute (205.010, supra,) provides the mammer in
which notice shall be givea of the county health center
election. We do not believe that the fact that it is held
upon the day of another election would have any effect

upon the notice provided in the above section, and it there-
fore follows that the answer to your second (b) question is
likewise in the affimative.

In regard to your third (c) and fourth (d) ?uoltiona.
we direct your attention to an opinion, a copy of which is
enclosed, rendered by this department on April 25, 1953, to
Harry C. Watkins, Clerk of the County Court of Seott County,
Missouri. TYou will note that this opinion holds that the
county is liable for the expenses of holding an election at
which county health center trustees are elected. Since this
is a county election and not a township election we believe
that the same plan would apply, and that the county is li-
able for the expense of holding the election which is pro-
vided for under Section 205.010, supra. The answer to your
third (¢) question, therefore, is the county in which the
election is held.

Since there is no statute authorizing the townships
to share the election expense with the ceunt{ in elec-
tions to vote on the establishment of a public health
center, we are of the opinion that the answer to your
question (d) is in the negative.
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CONCLUSION

It is the opinion of this de t that a county
health unit election would be valid if held on the same
dlI as township elections; that notice of the health
unit election would be necessary as set forth in the stat-
ute, Section 205.010, RSko C ative Supplement 19553
that the county would bear the expenses of the election;
that the county and the townships in the county would not
share this election expense.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was
prepared by my assistant, Hugh P. Williamson.

Very truly yours,

John M. Dalton
Attorney General
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