
SOFT DRINKS AND BEVERAGES: A manufacturer of syrups and con­
centrates used in the concoc~ion 
of soft drinks and beverages is 
not required to secure a license 
from the Di vision of Health. 

LICENSES: 

Such products, however, and the 
place of their manufacture , and 
or processing, are not exempt 
from the operation of the General 
Food Inspection and Sanitation 
Law of this state. 

April 7, 1958 

Honorable H. M. Hardwicu:e 
Acting Di rector, Divi sion of Health 
State Off i ce Building 
J efferson City, Missouri 

Dear Sir: 

Your recent request for an official opinion reads: 

We have recently received a letter from 
Mr . B. R. Murphy, President, Nesbitt Fruit 
Products, Inc., 2946 East Eleventh Street, 
Loa Angeles 23, California. In his letter 
Mr . Murphy requests that clarification be 
made as to whether or not their proposed 
food manufacturing establishment i n Kansas 
Ci ty would be subject to the Beverage In­
specti on Act of Missouri (Chapter 196 , 
Sections 196. 365 to 196. 445). Mr. Murphy 
contends that the concentrates and syrups 
which they intend to manufacture in Kansas 
Ci ty, Missouri, are not beverages and t he 
Beverage Inspection Act of Missouri should 
not apply to his proposed operation. These 
concentrates and syrups are not in a form 
tor consumption; but are to be used as con­
stituents of finished beverages . 

'' We would appreciate an official opinion 
concerning the f ollowing : 

1 . Does this type of operation require 
a Beverage License from the State of 
Mi ssouri? 11 



Honorable H. M. Hardwicke 

Your first question is: Whether the type of operation 
set f orth by you above requires a beverage license from the 
state of Missouri . 

Section 196.3Jb, RSMo 1949, rea~s as follows: 

'1. It shall be unlawful to make, manu­
f acture, or in any manner produce any 
soft drinks or beverages, excepting 
malt beverages, without first obtaining 
a license trom the division of hea~th, 
as in sections 196 .365 to 196.445 re­
quired. 

2. The term •sort drinks' as used in 
sections 196. 365 t o 196.445 shall be held 
to mean and include all beverages or every 
kind manufactured or sold in this state, 
which shall be understood t o include those 
containing less than one- halt or one per 
cent of or no alcohol , including carbonated 
beverages, still drinks , seltzer water, 
artificial or natural mineral waters and 
all other waters used and sold tor beverage 
purposes . 

3. Application f or such license shall 
be made to the division ot health on a 
blank prescribed by the division t or that 
purpose . Such license shall expire on 
the thirt ieth day of J une next following 
the day ot issuance thereof . ' 

Por a definition or beverage we turn to the case or 
United States v. Robaaon , 38 Fed. Supp . , 991 . At l.c. 992, 
the court states: 

Webster ' s New International Di ctionary, 
Second Edition, (1940) , defines the 
word ' beverage ' as: 

• .Liquid t or ~rinking; drink; usually, 
drink artif1c ally prepared, and or an 
agreeable flavor; as, an intoxicating 
beverage. 
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Honorable H. M. Hardwicke 

I I 2 . Spec1r. , any or various drinlcs, 
such as weak beer, or the diluted juice 
or fruit, sugar cane, ginger, etc.' 

From the definition ot soft drinks, as used in Section 
196.365, supra, and the definition ot 'beverages, as defined 
in the Robason case, it seems clear that the license which is 
required by Section 196. 365, is as to products which are ready 
for consumption. From your letter or inquiry it ie clear that 
the products which you have in mind, to wit, concentrates and 
syrups, are not ready for human consumption at the time they 
leave the manufacturing plant, but are airnply products which 
will be sent elsewhere where , when properly compounded with 
other ingredients, will be sold at retail tor human consumption. 
For this reason it seeme clear to us that the type of operation 
contemplated by you does not require a beverage license. 

The food products here under consideration, and the place 
or their manufacture and/or processing, are not exempt from 
the operation of the General Food Inspection and Sanitat~on 
Law or this state. 

CONCLUSION 

A manufacturer or syrups and concentrates used in the 
concoction of soft drinks and beverages is not required to 
secure a license from the Dl vision ot Health . Such products, 
however, and the place or their manufacture, and or processing, 
are not exempt from the operation of the Oeneral Pood Inspec­
tion and Sanitation Law of this state. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was pre­
pared by my assistant, Hugh P. Williamson. 

HPW : lc,vlw 

Youra very truly, 

J ohn Jl. Dalton 
Attorney General 

' 


