
LS-7.. Change of boundary lines may be voted ':l.rt onl y 
at annual school election; no limit as t o 
number of times such petitions may be presented 
and voted upon . 

Honorable Eugene S. Heitman 
Prosecuting Attorney 
Bollinger County 
Marble Hill, Missouri 

D~ar Mr. Heitman: 

March 21 , 1958 

This is in response t o your request f or opinion of recent 
date, which reads as follows: 

"About one year ago, one or the original 
rural school districts which i s now a 
part of The Luteaville Consolidated 
School District, which original district 
adJoins Cape Girardeau County, Missouri, 
tried t o withdraw from the Consolidated 
School i n this county and become a part 
of the Jackson Consolidated District in 
Cape Girardeau Co. Mo. Cape County dis­
trict voted t o accept them and Bollinger 
County Consolidated voted no, and this 
matter was then submitted t o arbitration 
as provided by law and the Board of 
Arbitrators decided against permitting 
them t o go to Cape County, but determined 
that they should be and remain a part of 
the Lutesville Consolidated District. 

nit is now rumored that they may again 
attempt to submit it t o another vote and 
again have i t referred t o a Board or 
Arbitrators . Do they have a right to do 
t his, or are they obliged to remain in 
the Bollinger County, Lutesville Consoli ­
dated District ? And i t they can have it 
submitted again, how many more times can 
they have this matter voted on and arbi­
trated. " 



Honorable Eugene s. Heitman 

Change of boundary lines between s i x-di rector school 
districts ia governed by Section 165. 294, RSMo , Cum. Supp. 
1957. which 1a t oo lengthy t o set out here in full . Thi s 
statute provides t he steps which must be taken in order t o 
effect such a change in boundaries, and, among other things, 
states that: 

11'l'he secretari es of the district boards 
of education shall post a not i ce of the 
desired change in at least f i ve public 
places in each distri ct affected at leaat 
fifteen days prior t o the next annual 
school election, or p·ubliah notice f or 
the same length ot time in all the news­
papers of the diatr.icta. " 

. Si nce there i s no prov1a1on t or holding a apec1al election 
on this issue, it can be presented only at the annual school 
election. Subject t o thi s restriction, there i a no limit aa t o 
t he number ot t1mea a petition tor change ot boundary linea may 
be presented and voted upon . 

In this respect, Section 165.294~ supra, change of boundary 
l i nea, di ffers trom Section 165.300, RSMo , Cum . Supp. 1957, 
annexation, in that i n the latter i t is provi ded that the elec­
tion t or annexation shall be held at a special meeting or 
election, but that after the holding of &uch special election 
no other auch speci al election shall be called within a peri od 
ot two years thereafter. 

CONCLUSION 

It i s therefore the opinlon ot this otf1ee that peti tions 
f or changea ot boundary linea between two six-di rector school 
di stri cts may be presented and voted upon only at the annual 
school election, but that subject t o thia restriction there i a 
no limitation as t o the number or times that a peti t i on t or 
change ot boundary linea may be presented and voted upon. 

The foregoing opini on, which I hereby approve, was pre­
pared by my Assistant, John w. I nglish. 

JVItm.l 

Yours very truly, 

JOHN M. DALTON 
Attorne~ Genera l 


