COUNTY TREASURER: A balance accumulated in a speclal fund
FUNDS, SURPLUS: (County Superintendent of Schools Clerical
GENERAL REVENUE: Fund) maintained by a County Treasurer of a
third class county, of funds received from
the State of Missourl, under the provisions
of Section 167.230 RSMo Cum. Supp. 1957, is
_ to be returned to the State of Missouri at
F I LE B the end of each fiscal year in which such
balance has accrued.

August 11, 1958

‘Hon, Haskell Holman
State Auditor .
Jefferson City, Missourl

Dear Mr. Holman:

This is in response to your letter of July 25, 1958,
which we quote as follows:

"Please furnish this Department with an
official opinion on questions involved
under circumstances as follows:

"A balance of $6,880,89 has accumulated
over a period of years in a special fund
(County Superintendent of Schools Clerical

) maintained by a County Treasurer of
a third tlass county, of funds received
from the State of Missouri, under the pro-
visions of Section 167.230 Cumulative Sup-
plement, R.8.M0., 1957. No contributions
?:v; been made by the County Court to this

n -

"The questlions are - What disposition should
be made of the accumulated balance?

"(1) Should it be transferred by the County
COgrt as provided in Section 50.020, R.S. Mo.,
19497

"{2) Should it be refunded to the state under
any statutory provisions?

"(3) Should it be used for subsequent pay-
ments of clerical assistance to the Superin-
tendent of Schools for the State's prepor-
tionate part of the annual compensation
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(§750.00) as provided in Section 167.230
Cumulative Supplement, R.S, Mo. 19577

If so, can the State withhold further
payments of §750.00 per year to the
county treasurer, until the accumulated
balance has been absorbed?"

It is the opinion of this office that the surplus moneys
accumalated in a fund for County Superintendent of Schools Clerical
Fund, surplus moneys which have been received from the State of
Missouri for the purpose of such Clerical Fund, should be returned
to the State of Missouri.

Your attention is directed to Section 167.230 R3SMo Cum. Supp.
1957, which we consider to be the controlling statute with respect
to this problem. It states:

"The county superintendent of public schools
shall be allowed out of the county treasury
not to exceed twenty-five per cent of his
annual salary for actual and necessary travel-
ing expenses. The county superintendent of
public schools shall be permitted to employ
clerical assistance, to whom there shall be
paid not less than seven hundred and fifty
dollars nor more than two thousand deollars
annually to be determined and fixed by the
county court, seven hundred and fifty dol-
lars of which shall be paid by the state out
of state school moneys, the same to be ine
cluded by the state board of education as a
part of the apportionment made before August
thirty-first of each year. The county court
shall, upon presentation of his bill properly
setting forth his actual and necessary expen-
ditures for traveling expenses draw a warrant
upon the county treasurer for the payment of
same. The county treasurer shall upon pre-
sentation of a proper bill by such clerical
employee, or employees, such bill having been
approved by the county superintendent and
audited by the county court, draw a warrant
each month for payment of same out of moneys
provided by the state for such purpose, and
the county court shall upon prcientation of
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a proper bill by suech clerical employee, or
employees, such bill having been approved by
the county superintendent, draw a warrant each
month upon the county treasury for that part

of the compensation for such purpose in ex-
cess of that provided by the state; provided,
when the county superintendent shall furnish
his own conveyance, the rate allowed for mile-
age shall be seven cents per mile for each

mile actually and necessarily traveled; provided
further, that all warrants in payment for cler-
ical hire shall be drawn in favor of the son
or persons who render such services, and in no
case shall the county superintendent personally
receive any part thereof."

We wish to partioularly point out that sentence in Section
167.230 which authorizes the county treasurer to draw a warrant
each month for payment of same to the clerical employee out
of moneys provided by the state "for such purpose.” It is ob-
viously the purpose of this section that the moneys provided
by the state are for the express purpose of the payment of the
superintendent?s clerical employees. An amount is established
in excess of which funds provided by the state are not to be
used in the payment of such clerical employees. This aidsin
establishing the point that the county court is not at complete
liberty to spend the money of the state in any manner it wishes,
and that it was the purpose of the statute that only a specified
amount should be pald to the clerks for their duties.

It is concelvable that, although the statute contemplated that
there would be hired clerks on an annual basis, there might be a
period of time during the fisecal year, or a period of time in excess
of a year, in which no person would be acting in the capacity of the
superintendent's clerk; and it would be because of this lapse of time
én which :o such employment existed that a balance or surplus would

e oreated,

We do not belleve that 1t is the prerogative of the county
court to dispose of this surplus by virtue of Section 50.020. We
believe that this section is inapplicable to the specifie fund which
has been commenced and perpetuated by the generosity of the state,

Section 50.020, RSMo 1949, states:

"Whenever there is a balance in any county

o3e
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treasury in this state to the credit of
any special fund, which is no longer
needed for the purpose for which it was
raised, the county court may, by order
of record, direct that sald balance be
transferred to the eredit of the general
revenue fund of the county, or to such
other fund as may, in their judgment,

be in need of such balance."”

You will note the phrase referring to a balance which is
longer needed for the purpose for which it was :Eiég%g." We nk
the term "raised" 1s very important, that when ection was
written it was for the disposition of moneys which had been "raised"
by the county. This section does not provide for the disposition of
funds which have been provided by the state or federal government.

In reaching our conclusion we attempt to delineate the purpose
of the statute. The amount of state funds to be used for the specified
purpose is not to be in excess of §750 annually. This same amount is
apportioned annually by the State Board of Education solely for the
stated purpose. Therelore, in a year in which the purpcose of the
statute 1s not carried out, and in the absence of any other dispositive
scheme, the balance should be returned to the State of Missouri.

CONOLUSION

It is the opinion of this office that a balance accumulated in
a special fund (County Superintendent of Schools Clerical Fund) maine-
tained by a County Treasurer of a third class county, of funds re-
ceived from the State of Missouri, under the provisions of Section
167.230, RSMo Cum, Supp. 1957, is to be returned to the State of
Hinsou:1 at the end of each flsecal year in which such balance has
acerued.,

Very truly yours,

John M. Dalten
JBsSiajb Attorney General



