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A contract for contemplated construction, -
rehabilitation or repalr of highway depart-
ment district offices need not be awarded
by the Chief of Planning and Construction
but saild contract, nevertheless, must be
approved by said offlcial
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-~ Misaourl State Highway Commission
- Jefferaon City, Missourdi

D&&I‘ Mr. Hyder:

Reference 1s made to your request for an official opinion,
which request reads as follows:

"The State Highwsy Commission has requested
that I ask your effiaial opinion on the fol=
lowing question: The Stete Highway Commls~
sion is autharized unﬁer Bection 30, Sub~
section 4, of Article IV of the Constitution
of Missuuri 'to acquire materials, equipment
and buildings neceasary for the purposes here-
in described;', It has been negessary ln the
pursuance of the constitutional mandate to -
construct and maintain highways that the Come
mission acquire and maintain bulldings in
various areas of the State (and outaide
Jefferson ¢ity) which have been designated

a8 distriet offices., It has been the prace
tice of the CQmmission to let contracts for
the necessary enlargement of these district
offices from time to time, and enlargement

of one or more district offices is planned

in the immediate future., Since the enacte
ment of Laws of lilgaouri, 1958, pages 183~
186, the Chief of Planning and gonstruction
has advised representatives of the Highway
Department that it is now & part of his
functions to let contracts for work of the
above-described nature on our district of=
fices for conatruction and maintenance of
highwaya outslde Cole County. The two ques-
tionse, therefore, presented are as follows:




"(1) Is the Chlef of ?1“*f-ng end Gonstruo=
tion now guthordsed to let contracts involving
buildings being scquired by the State Highws
Gommission and outside fole Qounty and tf
State Highway Commigsion no kang&r auﬁhﬁrizaa
to let sush contracts? (2} ﬁ@_ i 34
the duties of the Chief of Plar Ce
struction under. saetiah 7, founaa in ana ef
gsourl for 1958 at page 185, to be to serve
vi.ge nd . cong v‘"it to department, heads
in letbing,eantraets or that he shall aoctualw
iy in his officiasl capacity let all contractat"”

, $e¢tian 8 319, V.AM.8,, provides in part &8 fallowa: _

.ﬂ@ne chier of planning and ¢anﬁtruct1@n,aha11
serve as advisor and consultant £0 all depart-

- ment heads in obtaining architestural plans,
letting contracts, supervising construction,

urchage of resl estate, inspection and maine

2ennnae of buildings. No contracts &hall be
let for repaiv, rehabilitatian oy construgw
tion of bulldings without approval of the
shief of planning and construetion, and no
¢iaim for repalr, construction or rehabilis
tation g Jects under cdontract shall be go~
cepted for payment by the atate without
approval by the chief of plenning and conw

- struction; ® ¥ ¥

Before undariaking & discussion of this precise question,
we deem it adviseble to ascertain what was intended by the use
of the terms "letting" and "let," in the above section., The
uge of these terms, under a similar statute, was conastried by
the Supreme Gourt of (eorgls in the case of Eppes v. Misaissippi,
Gainesville & Tuskelooss Rallroad Co,., 35 Ga. 33, l.c, 35, where=-
in the court in 4ts opinion stated;

"By turning to Webster's dietionary I find
~ that 'letting' is an americanism, used to
signily the act of putting out portions of
work to be performed by ccnﬁraat, as on a
railroad or cansl, and it has in our country
that acceptation. The letting or putting
out of the contract is a different thing
from the invitation to make proposals for -
‘it, The letting is posterlor to the invi-
tation for proposals., It is made after the




proposals have been mee:lvad in pursuanc

to the invitation, and after they ‘have baen .
considered; and 1s the act of awex ‘:tng the
aentraat to- ths p&bpﬁ#er. ?’*-*q¢, .

We ave. of the apmzm tghat me abova wnstitum 8 correct
definition and that to "ilet" or "leftting" as used in the above
statute simply. m&ana ths aa# of awarding the aﬁntraat tu the
successiul =i§ﬁar

Sectmn 8. 31ﬂ, V.A x.s., mma upcn the Gmat of lening
and Constyruction the duty to serve as "sdvisor and consultant”
to all department heads in obtaining erchitectural plans, letting
of eenwmﬁa and supsrvising constructionm, 8aid seetion further
provides thet no sontract shail be let for re; » rehabilitation
or constrastion of buildings without the appraval of the Chief of
Planning and Construction. Neither this sectionmr any othsr
statutory provision that we have been able to find specifically
imposes upﬁn;tha ghief of Blamning and Construction the actual
duty of ma an award of @ gcontract for the construction, re=
pair or rehab 1it&tian of bulldings such as you have desoribed.
Consequently, we are of the oplinion that a contract for the con=
templated gonstryetion, repair'ar rehabilitation of hig y dew
partment district offices need not be awarded by the ehiar of
Planmning and Construction, although such award of contmet must,
nevertheleas, be approved by ssid cffiaa._, -

This arf:lce reaohed a gimilar conelusion in #n ﬁp;rxmn ige
sued to you under date of May 26, 1953, conatruin - provige
ions of Section 8.070, RSMo 19#9, relating'ta the duties of the
then Director of Publie Bulldings, which section was almost
identical, insofar as we are here concerned, with the provisions
gg ﬂzgﬁian 8.310, V.A.M.B. & oopy of saild opinion is attached
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Therefore, it is the opinion of this office that a contract
for the contemplated construction, rehabllitation or repeir of
highway department digtrict offices need not be awarded by the
Chief of Planning and fonstruction but said conbract, neverthes
less, must be approved by sald official.

The foregoing opinion, whieh I hereby approve, was prepared
by my asaistant, Donal D. Guffey.

Very~truly yours,

DRGyhwe . K%tornay 3eneral
Enclosure



