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MQTbR VEHICLES. T "Go~carts" are motor vehicles" withinVﬁhe Missoun
"GO-CARTS": statutes regulating the 1icensing and driving of
LICENSES: motor vehicles if they are driven upon the highway:
DEPARTMENT OF REVENUE As motor vehicles, '"go-carts" must meet the statu-.
_ tory lighting and equipment regulations for motor
vehicles if they are to be driven upon the highways

September 10, 1959

r

Honorable Charles H, Sloan
Proseauhing Attorney

- Ray-GouAbyLo ety
nyj_?fﬁfiﬂiasouri

Bear 31»:

mhia iz in raply to your recent inquiry reqgquesting an opinion
as to whether the so-called "go-carts", operating on the public
highways of this 3tate are required to be registered with the De-
partment of Revenue as motor vehicles and whether the Department
of Revenue could refuse to license the said "go~cart” if they were
not equipped with such things as ;&ghts, horna &nd proper brakes.
ur ir iﬁma’raads as rollawaz '

"There are a number of small vehicles, com-
monly referred to as 'Go-Carts', which are
being operated in thig county on the public
streets, roads and highways. Their opera-
tion has created a traffic safety problem.

Please render an opinion whether the opera-
tion of a so-called "Go«Cart' on the public
roads and highways of this 3tate requires
that they be properly registered with the
Bepartment of Revenue., Also, Lf suech 1s &
requirement, can the said Department of
Revenue refuse to license them if In thelr
opinion the 'Go-Carts’ are not properly
equipped with such thinga as lights, horns
and proper brakes?"

After an exxended study, we were unable to find a case con-
taining & Jjudicial definition of the so-called “go-cart”, Accord-
ingly, we wrote to you requesting that a comprehensive definitilon
of & "go-cart" be submitted by you and that you inform us as to
whether such vehicles were actively being used on the highways in
your area, The comprehensive definition of a "go-cart” set forth
in your letter of August 15, 1959, will be used as a basis for our
opinion in answering the questions posed by your request. Accord-
ingly, your definition reads:
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"A small, vehicular machine, measuring 48
inches long, 32 inches wide and having

2 1/2 inches clearance from the ground,
which has a chain drive powered by a gaso-
line motor having from 2 1/2 to 5 horse
power and which operates upon inflated
tires that are upon 12,3 inches rear
wheels and 10 inches front wheels."

Turning now to the Missouri statutes covering the registration
of motor vehicles as found in Chapter 301, RSHb.f we shall first
look %Yo a@ese whether the above deseribed "go-cart" is a motor vehi-
cle within the meaning of this chapter, We quote, in part, the
definition statute, Section 301.010, RSMo, Cum, Supp. 195T7:

"As used in chapber 301 and seetions
304, Qlﬁ ﬁ@ 304,040 and 304,120 to 304.570,
RsMo, the i’ollowing terms mean:.

l*!ﬂ-***“*’_

15, 'Motor. vehicle, any self-propelled
vehicle not operated exclusively upon
tracks, except farm tractors;"”

These vehicles might, in turmn, fall within two other prov1~
sions of thie statute, that denominated as reconstructed motor
vehicle” or a "speclally constructed motor vehicle". However,
since these vehicles are by their sbatutory definition merely par-
ticular types of motor vehicles, we shall not attempt to confine
our inquiry to particular types of motor vehlcles.

It is evident frum reading ‘the comprehensive definition of
"motor vehicle" as found in our statutes ("any self-propelled
vehlocle not operated exclusively upon tracks, except farm trac-
tors;") that a "go-cart” is a motor vehicle within the statutory
definition. By the definition given, it is "self~-propelled” but
1t does not operate on tracks and it is not a farm tractor.

A farm tractor i1s also defined by Seetion 301, 010, R3Mo. Cum,
Supp. 1957, as "a tractor used exclusively for agricultural pur-
poses" and a tractor is defined as "any motor vehicle, designed
primarily for agricultural use or used as & traveling power plant
or for drawing other vehicles or farmm or road bullding 1m91ementa
and having no provision for carrying loads independently;’.
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Clearly, a “go-cart" does not meet the statutory exception
set forth in the definition of a motor vehicle,

Section 301,020, RSMo, cum. Supp. 1957, sets forth the regis~
tration and licensing requirements for motor vehicles. Ageain, we
quote in part: ,

"Every owner of a motor vehicle or traller,
_which shall be operated or driven upon the
highwa this stabe, except as herein
‘othe sresaly provided shall file,
by mail cr otherwise, in the office of the
director of revenue, an application for
registration on & blank to be furnished by
the director of revenue for that purpose,
containing:

{1) A brief description: ¢gf the motor vehi-
¢le to be registered, including the name
of the manufacturer, the manufacturer's or
other identifying number, and character,
and amount of motive power, stated in fig-
ures of horsepower;

(2) The name, residence and business address
of .the owner of such motor vehicle;

BB ER RN

(4) If such motor vehicle be a specially
constructed or reconstructed motor vehicle,
the application shall so state and the
owner shall furnish the director of revenue
such additional information es he shall
require."” (Bmphasis ours.)

Again, the statutory wording is clear that if the so-called
"go-cart" were used on the highways of this State it would have to
be registered and licensed as any other motor vehicle.

The definition queoted in Section 301.010, RSMo. Cum. Supp.,
supra, is in substance the same as that found in Chapter 302, RS
Mo. (Sec. 302.010, RSMo.) defining motor vehicles for purposes of
llcensing drivers op motor vehicle operators. By the terms of
Section 302.020, RSMo., an operator of a motor vehicle of the
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geqcart" ﬁyps ﬂuuld alaa have to. havu an. eperatar'a license ta |
drive auch.a vehiale upan the highwaye of ﬁhis ﬂtate.

. Hﬁtatueqrg equipmant zequirements for. m@tar vehicles are found
ptér 304, R3Mo. By the terms of Seotion 304.500, R3Mo,, it
8 the duty of the naractor of Revenue not to license motor vehi-
cles without safety glass, Iikewise, hy the teims of Seation
304,560, RSMo,, 1t is reguired. thav mntor Vtheles be provided
with ot er'neﬁaasarg eqnigments e

"(1) aignaling,devieeax Evory'mntor vehicle

shall be equipped with a horn, directed for-
ward, or wifatle in good working order, capa-
ble of emitting & sound adequate. in quantity
and volume to give warning of the approach
of such vehicle 4o other users of the hishway
and to pedestrians. Such signaling device
-ghall be used for werning purposes only and
shall not be used for making any unnecessary
noise, and no other acunﬁ~preducing aignaling
davice ahall be used at any. ﬁime

(2 Muffier outouts: Muffler cutauta shall
‘be used and no. vehicle shall be driven
1n such manner or condition that excessive
and unnecessary noises shall be made by its
machinery, motor, aignaling ‘device, or other
parts, or by any improperly loaded cargo.
The motors of all motor vehicles shall be
fitted with properly attached mufflers of
such capacity or conatruection as to quiet
the maximum poasible exhaust noise as com-
pletely as is done in modern ges engine pas-
senger motor vehiecles. Any cutout or open-
ing in the exhaust pipe between the motor
and the muffler on any motor vehicle shall
be completely closed and disconnected from .
4its operating lever, and shall be so arranged
that it cannot automatically open, or be
opgned or. uperabed while such Vehiole is in
mo 1on.. .

{3) Brakes: All motor vehicles, axoept motor=
cycles, shsll be provided at all times with
two sets of adequate brakes, kept in good

e



. woridng am, aml mmrayeles shail be pm-
. videéd with one set of adequam bmlcsa i:aw
~1in good waw.ng order.

| (2‘1) Mm-orm Axl mter veh.talea meh m
. -so.constructed or loaded that the oper tenwuqv
7o pannot see. the road behind auah«'”‘ le e
looking back or around the side of such wm.~
: a}e shall be equipped with & mirror so ad usted
&8 to reveal the road behind aud ke visi,;e -
“from the opanaﬁar'a saat., L

(5) Projectiona on vahialesz All vehiclea
carrying poles or ofler ebéeets, which pro-
Jeot more than five Téet from . thq yeayr of
‘such vehicle, shall, during the period when
lights are. reqnired by -thig chapter, carry
& red light at or near the rear end of. the
- pole or other object so projecting. At
other times a red flag ar'clath,‘net less
than . g_"l n inches square, shall be dis-
played at tha enﬂ of auch projeﬁticn.

,_(5) Tow lines: when one vehiala iu be&ng
towed by another they shall be coupled by a
line so that the two vehicles will be sepa-
rated by not more than fifteen feet and there
shall be displayed on the tow line a white
eloth or paper so that the same will be

~ olearly visible to other users of the highe
way. During the time lights are required by
this chapter the reguired 1ights ahall be .
displayed by both vehieles.p;u i

cther than theae aquipment rQQuiramanta, there is no other
gspecific equigmanb requirements Under the lighting requirement as
found in Chapter 304, the Director of Revenue is authorimed to
approve of and make rules relating to lighting eguipment on motor
vehicles in addition to the spécifie siatutory requirements get
forth in that chapter for lighting equipment on motor vehicles.
Therefore, the lighting requirements of this chapter must be met,
as well as any lighting ragulations promulg&teé by the director
for motor vehlclesz.
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::t :La ‘blw ..J,ea bha;t the ae-ealiéd se-aarta”

~are “mtor vehie; es" atxd"—ém be licensed as ehy othep motor vehi-

ele if they are’ 0. be used

i-‘the highways of this'fitate. A
driver of & “go-cart” mus 3 -

: aenm& aa # motor vehiole operstor
hwey Ius mﬁor *ve&xinlea, ﬁm

The fo epiniaﬁ* wmeiz »I 'hereby appmw uas mtet:arad by

regoing op
aw asaﬂ.atant ﬁr, J. B. Bux%n

| Yours very truly,

Jahn M, Dalton
Att«amey aeneral



