
ELECTIONS: Under general el~ction laws, county court 
must establish at least one voting place 
in each township . 

/ 

August 12, 1960 

Honorable Bernard W. Gorman 
Prosecutj.ng Attorney 
Atchison County 
Tarkio, Missouri 

Dear Mr. Gorman: 

This office is in receipt of your request for a legal 
opinion which reads as follows: 

"May a County Court of a third class 
county combine two or more voting pre­
cincte which are located within the 
boundaries of two different townships? 

"Atchison County does not have Township 
Government . " 

Your further letter \'fi th regard to this matter reads as 
follows: 

nMy question has to do with the elimina­
tion of all voting precincts in a given 
township and resulting in voters in that 
townehip being forced thereby to go into 
another township to vote. 

"That is, it would be an effort on the 
part of the County Court to re·align pre ­
cincts but would result in no voting 
place within certain townships. n 

We assume that the question asked in the opinion request 
has to do with the establishment of election precincts under 
the general election laws and has no reference to consolida­
tion of precincts authorized for certain special elections . 



Honorable Bernard w. Gorman 

Section 111.220, RSMo 1949, provides for the establish-
ment of election districts and precincts and reads as follows: 

"The county courts of the several counties 
in this state shall have power to divide 
any township in their respective counties 
into two or more election districts, or to 
establish two or more election precincts 
in any township, and to alter such election 
districts and precincts, from time to time, 
a s the convenience of the 1nhab1 tants may 
require. " 

Section 111.060, RSMo 1949, sets out the qualifications of 
voters of this state in detail, among which is found the follow­
ing requirement' 

"* * • Each voter shall vote only in the 
township in which he r~sides , or if in a 
town or city, then in the election district 
therein in which he resides . * * *11 

From the provisions of Section lll.o60, supra, it is clear 
that under the general election laws of the state a person is 
authorized to vote only in the township in which he resides . 
Clearly, then, each township must contain at least one place 
at which votes may be cast in order that a voter may be enabled 
to vote in the township in which he resides . Therefore, it 
follows that the county court has no power to designate voting 
precincts so that there is no voting place in a township. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that the county court, 
in designating election precincts under t he general election 
laws of the state, must establish at least one place at which 
votes may be cast in each township . · 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was pre­
pared by my assistant, Paul N. Chitwood. 

PNOuzae 

Very truly yours, 

JOHN M. DALTON 
Attorney General 


