
ST4TE PARK BOARD: State Park Board is· not authorized 
to enter into privately negotiated 
option agreement for sale of 
revenue bonds. 

BONDS: 

April 7, 1960 

I~. Joseph Jaeger, Jr. 
Director of Parks 
Missouri State· Park Board 
Jefferson City, l~ssouri 

Dear 1~. Jaeger: 

This refers to your letter ot ~~rch 25, 1960, re­
questing an opinion from t his office relating to the 
sale of revenue bonds of the Missouri State Park Board, 
which l$tter reads as follows: 

"Reference is made to paragraph 4, 
section 253.260, Mo. R.S. 1957, 
pertaining to the sale of revenue 
bonds. Following is said paragraph: 

"4· The bonds, when issued,sball 
be sold at public sale for the 
best price obtainable after giving 
such reasonable notice of the sale 
as the state park board may deter­
mine except that no bonds shall be 
sold for less than ni nety-five per 
cent of their par value, and ac­
crued interest. 

"On October 5, 1959, the ~lissouri State 
Park Board called for a public sale for 
revenue bonds in the principal amount of 
$250,000 for Montauk State Park, Dent 
County. At that time there were no 
bidders for this revenue bond issue. 
I should now like to request your 
legal opinion as to whether or not the 



Mr. Joseph Jaeger, Jr. 

Missouri State Park Board can sell this 
particular revenue bond issue on 'option' 
to an interested party.• 

Paragraph 4, Section 253.260, RSMo Cumulative Supple­
ment 1957, quoted in your letter, requires that revenue 
bonds issued by the Missouri State Park Board "shall be 
sold at public sale." The pertinent statutory provisions 
contain no exception to this requirement except that para­
graph 5 of the same section provides that such bonds may 
be sold to the United States or to any of its agencies or 
instrumentalities without public sale. 

We assume that when you inquire whether the Missouri 
State Park Board may sel~ the ~evenue bond issue mentioned 
in your letter to an interested party on option, you have 
reference to the authority of the board to enter into a 
privately ·negotiated agreement with some individual under 
which such individual would have the right to purchase 
the bonds at a stated price within a specified period and 
the board would be required to sell the bonds to him if 
he should elect to exercise such option. 

The sale of the bonds pursuant to such an option agree­
ment wou~d not be a public sale of the bonds and, in view 
o! the statutory requirement that the bonds shall be sold 
at public sale, it is our opinion that the }tissouri State 
Park Board has no authority to enter into such an agree­
ment. 

COi"qCLUSION 

It is the opinion of this office that the )lissouri 
State Park Board has no authority to enter into a privately 
negotia~ed. option agreement under which an individual would 
have the right to purchase revenue bonds issued by the 
board at a stated price and Within a speci£ied period and 
the board would be required to sell the bonds if such in­
dividual elected to exercise his option. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, wa$ 
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prepared by my assistant, John c. Baumann. 

JCB:le 

Very truly yours, 

John M. Dalton 
Attorney General 


