
SCHJ OLS: 
COUNTY BOARDS OF EDUCATION: 
DISQUALIFICATION OF MEMBERS: 

A portion of Section 165 .667 RSMo 
1949, c isqualifying member of 
county board of education who 
changes his residence to same munici­
pal township or school district in 

which another board member resides, strictly construed. It has no 
a?plication to board member who has not changed residence, but be­
cause of reorganization of smaller pre-existi ng school districts 
to form larger district with extended boundaries, member's residence 
is located in same school district as that of another member, former 
member not disqualified and will continue to serve remainder of term. 

February 19, 1960 

Honorable Roy w. McGhee, Jr. 
Prosecuting Attorney 
Wayne County 
Greenville, Missouri 

Dear Mr. McGheeJ 

This is to acknowledge receipt ot your request tor our 
legal opinion, which reads as follows: 

"Section 165. 667 RSMo 1949, relative to the 
County School Board provides in part as 
follows: 

II I A - - - ny member - - - who changes his 
residence to a - - - school distr~ct in 
which another member of the Board resides 
shall be disqualified as a member ot the ' 
Board. - - - ' 

uVhere, atter the election or members of 
the County Board ot Education, two or more 
school districts in the county are legally 
Joined together, by reorganization or other­
wise, to form a new and larger district 
which includes several smaller pre-existing 
districts, can the members of the then 
County Board of Education continue to serve 
as such until the next election, or are they 
disqualified by the fact ot reorganization 
placing them 1n the same (new) school district? 



Honorable Roy w. McGhee, Jr. 

-· 
nwe would appreciate your prompt opinion 
on this matter as it may become a question 
ot substantial local importance he.re in 
the immediate tuture . " 

In considering this inquiry we call your attention to Sec­
tion 165.657, RSMo eum. SUpp . 1957, regarding county boards ot 
education, meetings, election of officers and members . We are 
especially concerned with the d1squal1f1cation, election and 
term of office ot each individual member ot the board, and quote 
the applicable portion of the section as tollowas 

"2. Each member shall be a citizen of 
the United States and of the state of 
Missouri, a resident houaeholde~ ot the 
county, and shall be not leas than twenty­
tour years ot age. Hot more than three 
members or the board shall reside in any 
county court district and not more than 
one member of the board shall be chosen 
from the same municipal township or school 
diat~iet, except that if there are lese 
than three municipal townships OP school 
districts in any county court district, 
the district shall have aa many members 
ot the board as it contains municipal 
townships or school districts and the 
remainder ot the board shall be elected 
at l .arge but shall reside in the county 
court district . " 

We are also concerned with the proposition as to when members 
or the county board ot educ~t1on may become disqualified as pro­
vided by Section 165 ~667, RSMo 1949, and we quote the applicable 
portion ot that section, which reads aa follows: 

"Four members ot the board shall constitute 
·& quorum. Any member who is absent trom 
board meetings two or more consecutive 
ttmes without majority approval or the 
board, or who changes hia residence to 
another county court district, or Snf 
member, except those elected at large, 
who changes his residence to a municipal 
township or school district in which 
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another member or the board resides, 
shall be disqualified as a member of the 
board. • • •u 

Por purposes of our discussion it will be assumed that the 
members of the county board of education referred to in the 
opinion request were legally qualified at the time the~ took 
office . The question now arises aa to Whether or not some of 
them have become disqualified under provisions of Section 165.667, 
supra, because two or more board members now reside in the same 
school district. 

Prom said statutory requirement it appears that in the event 
a county school board member were to voluntarily change his resi­
dence to another municipal township or school district of the 
county in which another member of the same board resides then 
the former would become disqualified and be subject to ouster 
from office . · 

A somewhat ditterent situation is presented in the opinion 
request than that to which the section refers and which we under­
stand to be that a legally qualified member of the board at the 
time ot his election who has not changed his residence, and through 
no fault or hia own, his residence is now located in the same school 
district as that of another board member, because of the merger of 
some smaller pre-existing school districts to form a new and larger 
district. The disqualifying prov~aions of the statute are very 
limited and do not cover circumstancee of the kind referred to 
above unless it is the legislative intent that the ecope ot the 
expressed disqualifications of board members is to be extended 
by necessary implication to include circumstances euoh as those 
reterred to 1n the opinion request. 

In attempting to determine the scope of the diaqualitiea­
tiona as intended by the legislature, we tind it helptul to 
refer to the general rule as to how statutory d1squal1t1cat1ona 
ot public otticera are to be construed. Ve find auch a general 
rule given in C.J.S., Volume 11, page 126, Section 11, "Otticers" 
which reads as tollows: 

"Provisions 1n statutes and constitutions 
imposing qualifications should receive a 
liberal construction in tavor ot the right 
or the people to exercise freedom ot choice 
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in the selection of officers, and in tavor 
or those seeking to hold office; and ambigui­
ties should be resolved in tavor of eligibility 
to office. It does not follow, however, that 
the courts should give words an unreasonable 
construction in order to uphold the right of 
one to hold office . Disqualifications provided 

. by the legislature are construed strictly and 
will not be extended to cases not clearly within 
their scope, although it has been held that a 
statute making an officer ineligible tor the 
same or a aim1lar position tor a specified 
time in case of his removal from office for 
specified causes Should be liberally construed 
to effectuate its object . * **" 

In the case or State ex rel. Mitchell v . Heath, 345 Mo . 226, 
l . c . 230 approved such general rule and said: 

"{31 Section 9287, Revised Statutes 1929, pro­
vides that common school diatricts shall be 
governed by a board of three directors# 'who 
shall be citizens ot the United States, resident 
taxpayers of the district (21 years or age), 
and who shall have laid a state and county tax 
w1thrn-one Ada~hnex ~receding h!i; her or tneir 
electlon;-a w o aha 1 hive reitled in this 
state lor one year next preceding, his, her 
or their election.' The decisive que~tion 
here is whether or not respondent, under the 
admitted facts, has complied with the above 
italicized part of the section prescribing 
qualifications essential to his el1fib1lity 
to the office of school director. Sec . 9328, 
R. s. 1909, prescribes thia aame qualification 
tor directors of City, Town and Consolidated 
schoolsJ see also Sees . 9517 and 9572, R. s. 
1929, tor qualifications in larger cities where 
strangely this requirement is re~axed or abolished.] 
It should also be noted that substantially the 
same provision is made concerning qual1t1cations 
ot members ot both houses ot the General Assembly. 
{Const., Art . 4, Sees. 4 and 6. ] The evident pur­
pose ot this requirement is to have such otticera, 
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Who impose taxes on others and determine how 
they shall be spent, chosen from among those 
citizens who have been paying, and will likely 
continue to pay, taxes . It is said, however 
that such •statutes imposing qualification 
should receive a liberal construction in favor 
or the right ot the people to exercise freedom 
or choice in the selection ot officers . ' [46 
C. J . 937, sec. 32. ] The Missouri decisions 
have given a liberal construction to th1e and 
aimilal" sectC..o·ns prescribing requirements of 
eligibility t o elective otticea. * * *" 
(Uhderscor:tne; supplled) . 

It is believed the legislature was tully aware ot the above~ 
ment:toned general rule at the time they enacted Section 165 . 667~ 
supra. Only two grounds tor d~squalitication of board members 
are mentioned in the section, and we &re concerned only with the 
second one. 

The second one does not provide tor the disqualification of 
a board member who has not changed his residence, but because of 
the reorganization of some smaller school districts or the county, 
his residence is located within the geographical boundaries ot a 
municipal township or school district 1n which the residence of 
another school board member is located . 

lf the lawmakers had intended to include such a provision• 
in the section then 1t is believed they would surely have done 
so . In the absence or such statutory provisions, and in view 
or the raet that such expressed disqualifications are to be 
strictly construed, we cannot by implication, construe such 
provision, and particularly the second one, to include circum­
stances such as those referred to in the opinion :request, and 
thereby broaden the scope ot said provisions beyond the intent 
or the lawmakers . 

COJJCLUSIOII 

Therefore, it is the opinion of this office that a portion 
ot Section 165 .667 RSMo 1949, which provides that a member of a 
county board ot education who changes his residence to a municipal 
township or other school district ot the county in which another 
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member ot the board resides, shall be disqualified a a a board 
member, ahall be strictly conatrue4. Such d1aqua11f1cat1on haa 
no application to a legally qual1r1ed board member who haa not 
changed hi a reaidenee, but because or the reorganisation or 
aome smaller pre-exi sting school d1atr1eta of t he county to 
form a new and larger di strict With extended boundaries, aa14 
board member's resi dence ia then located in t he aame school 
4iatr1ot in Which another board member resides . Such board 
meaber Will continue to serve tor the remai nd.tr of h1a term. 

The foregoi ng opinion, which I hereby appr ove, waa pre­
pared by my assistant, Paul N. Chitwood. 

PNC: vlw 

Yours very truly, 

John M. Dalton 
Attorney General 


