SCHOOLS : l. Section 165.257, RSMo 1949, is applicable

to every school district in Missouri not
REORGANIZED DISTRICTS: maintaining approved high school offering

work through twelfth grade. 2. Pupil living
in reorganized district does not have unrestricted right to attend
high school in any other district. Right to attend school of choice
subject to limitations of Section 165.257, RSMo 1949. 3. When re=-
organized district not maintaining high school provides transportation
for resident pupils to approved high school of adjoining district and
some of said pupils are provided transportation by another adjoining
district to its high school, reorganized district is obligated to pay
for transportation in excess of specified state aia to said other ad-
joining district.

May 19, 1960

— |
Honorable Hendrix H. McNabb, Jr. F'|I_ k.;fﬁ
Prosecuting Attorney i
Butler County Zf*- l
Poplar Bluff, Missouri b ia? 1
Dear 5ir: —

This office is in receipt of your request for a legal opinion
which reads as follows:

"School District R-1X, Bates County, Missouri,
is a re-organized school district under the
provisions of Chapter 165 R.3. Mo. 1949. The
district does not wmintain a high school but
does naintain its own transportation systen.
Shortly after organization, arrange:ents were
ade to transport high school pupils to the
consolidated school 1in aAppleton City, Hissouri,
which is an adjoining district, and pald the
tultion and cost of transportation. Six of the
approximately fifty-five high school students
refused to attend the Appleton City School and
insisted on going to Butler High School, another
consolidated adjoining district. Both schools
are approved, The six children in question have
been riding the buses of the Butler system al-
though the regular bus routes of District R-1X
go immediately in front of each of their houses.
The Butler district has made a claim for trans-
portation expenses of such students.

"Obviously, District R-1X, if obligated to pay

such expenses will be subjected to considerable
expense which would seem to be unnecessary, ‘
particularly in view of the fact that they could
provide transportation for these students without
extra cost on their own transportation aystem.

If the district can be regquired to pay transportation
as well as tuition expenses to any school in adjoin-
inz districts of the choice of the pupils or their
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parents, it would seem to create the possibility
of children changing schools for trivial reasons
such as becoming disgruntled with an instructor
or & course of study, so that the district's
transportation system would become greatly dis-
organized and the district subjected to a terrific
financial burden.

"Based on the above facts, your opinion is re-
spectively requested on the following questions:

"l. Is a re-orgunized school district, which has
no high school but maintains its own transportation
system and has arranged 1ts bus schedules sc¢c as to
piek up each high school student at his door and
transport him to an approved high school in an

ad jolning district, obligated to pay all trans-
portation costs of another adjoining district

if the student choses to attend the school at

such adjoining disTrict?

"2, Does a student living in a re-organiszed
district have the unrestricted right to attend
high school in any other district?

"3, Do the provisions of Section 165.257 R3Mo
1949, which would appear to apply only to common
school districts apply to re-organized school
districts?"

Section 165.257, RSMo 1949, is referred to in the opinion re=-
quest, and among other matters provides that a school district shall
pay the tuition of its nonresident high school puplls., Saild section
reads as Tollowss

"The board of directors of each and every school
district in this state that does not nalntaln an

Approved hiéh achoa_m‘arig% Work through Gthe
we TAage 8 e Tu on o 88&acC an

évery pu residen érein who has CoOmMplete
e wWor e est grade oiilered 1in the

SChoOL or schools of sald district and avtends

an_approve h school 1n another district o

the same or an adjolning county, Or an approved
high school maintainsed in connectlion with one
of the state institutions of highér learning,
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where work of one or more h%éhsr grades is

oi fered; bu e rate ol tuition pa ) 1

not exceed the per pupil cost of maintaining
the school attended, less a deduction at the
rate of fity dollars for the entire term,

which deduction shall be added to the equal-
ization quota of the district maintaining

the school attended, as calculated for the
ensulng year, if said district is entitled

to an equalization quota, if the district
maintaindng the school attended is not en-
titled to an equalization quota, then such
deduction shall be added to the teacher

quota of said district, as calculated for

the ensuing year, but the attendance of such
puplls shall not be counted in determining

the teaching units of the school attended.

The cost of maintaining the schoel attended
shall be determined by the board of such

school district but in no case shall 1t exceed
all amounts spent for teachera' wages, incidental
purposes, maintenance and replacements. Per pupil
cost of the school attended shall be determined
by dividing the cost of malntaining the school
by the average daily pupil attendance, 1In case
of any disagreement as to the amount of tuition
to be paid, the facts shall be submitted to the
state board of education, and its decision in
the matter shall be final, 3Subject to the
limitations of this section, each pupil shall
Pe Tree To attend Lhe SChoolL OF nis or her
cholce; but no school shall be required to
admit any pupil, or shall any school be denied
the right to collect tuition from a pupil,
parent or guardian, if the same is not paid

in Tull as hereinbefore provided. In no case,
however, shall the amount collected from a
pupil, parent or guardian exceed the difference
between fifty dollars and the per pupil amount
actually paid by the state, nor shall the
amount the district of the pupil's residence

is required to pay exceed the amount by which
the per pupil cost of mintaining the school
attended 1s greater than fifty dollars. IT,
for any year, the amount collected from a pupil,
parent, or guardian exceeds the difference be-
tween fifty dollars and the per pupil amount
actually paid by the state, the excess shall be

-3~
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refunded as soon a8 the fact of an overcharge
is ascertained." (Underscoring ours.)

The above quoted section is found in that portion of Chapter
165 of the Revised Statutes of Missouri dealing with common school
districts, and it unquestionably appllies to such districts. The
question as to whether the sectlon, which appears to apply ex-
clusively to common school districis, also applies to reorganized
school districts, and as posed in the third inqulry herein, is
quite another matter, Said question 1s believed to be ol such
vital lmportance that it must first be discussed and satisfactorily
answered before attempting to discuss or answer the other inguiries
of the opinion request. In view of this fact we believe 1t is
necessary to discuss the third inguiry at this time.

The =ere fact that Section 165.257 is found in that part of
Chapter 165 of the statutes referring to common schools 1s not
deterninative or even persuasive that sdid section is exclusively
applicable to such schools. Rather it is believed the provisions
of the section, the intention and purpose of the lawmakers at the
time of the enactment of same are mtters of first consideration
in construing the statute and deternining its applicability to
other than comnon school districts.

From the first underscored portion of Seetion 165.257, supra,
we call attention to the werds "The board of directors of each
and every school district in this state that does not maintain an
approved high school cffering work through the twelfth grade shall
pay the tuition of each and every pupil resident therein who has
completed the work of the highest grade offered in the sechool or
schools of sald district and attends an approved high school in
another distriet of the same or an adjeining county, # # % ="

It is readily sesen that this language 1s very broad in mean=-
ing, and could, and we believe it does, refer not only to common
schools but to others as well.

In the event the section applies to only commnon schools, then
all others, regardless of the type, would be excluded from the
operation of the sectlon and the bensfits therein provided, Un=-
fortunately, in that situation, a pupil of another distriet would
be unfairly discriminated against, sinee his residence would be
in & district not liable for the payment of his tuitlon, con-
sequently, the pupil, hils parents, or guardian would be required
to pay his tuition expenses, In many instances this would result
in hardship to the pupil or his parents and such & procedure might
even be the means of depriving him or countless others of the
privilege of attending high school.

e
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It 1s belleved the Legislature was fully cognizant of the
result that would necessarily follow in the event they enacted
a law solely beneficial to common school districts, and their
pupils., It 1s further believed that they had no intention of
enacting such a law and that the one they did enact in the form
of Section 165.257 offers equal educational opportunities to
pupils of all school districts in the state.

A statutory rule of construction to be followed, and one
having a particular significance is that school laws are to be
liberally construed. This long established principle was re-
affirmed by the court in the case of 3tate v. Tillatson, 312
S.W.2d 753, at l.c. 757, which reads as follows:

"[8] 1In considering the application of our
school laws we nust remember the repeated and
universal expressions of our courts to the
effect that they are to be interpreted liber-
ally, and that substantial compliance with
the statutes is sufficient, for generally
these laws are administered by laymen. State
ex rel. 3chool District No. 34 v. Begeman

221 Mo. App. 257, 2 S.W.2d 110; State ex rel.
Acom v, Hamlet, 363 Me. 239, 250 S.W.2d 495;
Reorganized Distriet R-IV v, Williams, Ho.
App., 289 3.W.2d 126; School District No.

16 v, New London School District, 181 Mo.
App. 583, 16l S.W. 688; State ex inf. Mansur
ex rel. Fowler v. MecKown, 315 Mo. 1336,

290 S.W, 123."

If it had been the legislative intent the section was to
apply to common school districts and to no others, then the law-
makers would undoubtedly have placed some such limitation therein,
or else they would have employed language from which the unmistak-
able and necessary implication could be drawn that said section
was intended to refer to common school districts alone.

In the absence of any such express provisions or necessary
implication to be drawn from the express provisions, it cannot be
said the statute refers only to common school districts, but that
it refers to other types of districts lncluding reorganized districts.

Therefore, in answer to the third inquiry, it is our thought
the provisions of 3ection 165.257, RSMo 1949, are applicable to every
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school district in Missouri not ..aintaining an approved high school
offering work through the twelfth grade.

The second inquiry is whether a student living in a reorgane
ized district has the unrestricted right to attend high school in
any other district.,

In this connection we call attention to a portion of Section
165,257 quoted above and which reads: "Subjeect to the limitations
of this section, each pupll shall be free to attend the school of
his or her choice."

This statutory authorization permits a pupil to choose any
high school he or she may desire to attend and upon first thought
grants an unlimited right of selection to the pupil. Upon closer
scrutiny it is found that such is not the case. In effect, the
section provides that the right of the pupil to choose & school
shall be exercised only in accordance with, and subject to the
limitations of that section.

In view of the foregoing, our answer to the second inquiry
is that a student living 1n a reorganigzed district does not have
the unrestricted right to attend high school in any other dis=-
trict, as the right to attend a school of his choice is subject
to the limitations provided by Section 165.257, R3Mo 19L49%.

The first inguiry reads as follows:

"l. Is a re-organized school district which
has no high school but maintains its own
transportation system and has arranged its
bus schedules so as to pick up each high
school student at his door and transport him
to an approved high school 1n an adjoining
distriet, obligated to pay all transportation
costs of another adjoining district 1f the
student choses to attend the school at such
adjoing district?"

In an opinion of this offlce written for Honorable Harry J.
Mitehell, prosecuting attorney of Marion County, on June 19, 1953,
the Tfactual situation is similar to that involved in the present
request. We enclose a copy of this opinion.

There the Palmyra school distriet and the Monroe City school
district had been providing transportation for the high school
pupils of a rural distriect. One of the guestions considered was

il
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whether or not the rural district was legally required to pay

for the transportation of its high school pupils. Regarding said
inquiry, it was concluded there was no requiremnent that either

the receiving or sending district provide free transportation

of pupils attending high school in a district different from their
residence, but if such transportation is provided, the sending
district 1s obligated to pay the cost of transpertation in excess
of the specilfied state ald, provided such obligation can be met
with available funds and revenue realized through the maximum con=-
stitutional levy without voter approval.

We have previously given it as our opinion that R-1X district
had the obligation of paying the tuition of all of its students who
attended high school in another districet under provisions of Section
165,257 and that subject to the provisions of that section the pu~-
pils were free to attend the school of thsir choice.

It is further believed, for reasons gilven in the Mitchell
opinion, that although R-1X distriet was not required to provide
free transportation of its pupils to attend high school in another
district, or districts, yet when transportation was provided for
saild puplls by districts R-1lX,and Butler, then the former district
was obligated to pay for such transportation teo the latter. How-
ever, the obligation of R~lX as sending district to pay transporta-
tion costs of its six pupils to Butler as recelving distriet, does
not extend to the total amount of such transportation costs, but
is limited and requires the payment only of an amount in excess of
specified state aid.

CONCLUSION

Therefore, it is the opinion of this of7Tice that:

(1) The provisions of Section 165.257, R3Mo 1949, are applica-~
ble to every school distriect in Missouri not maintaining an approved
high school offering work through the twelfth grade.

(2) 4 pupil living in a reorganized school district does not
have the unrestricted right to attend high schocl in any other
district, as the right to attend the school of his cholce is sub ject
to the limitations provided by Section 165.257, RSMo 1949.

(3). When a reorganized school district not naintaining high
school provides transportation for its resident pupils to an
approved high school of an adjoining district and some of said
pupils are provided transportation by another adjolning district,
whose approved high school they choose to attend, sald reorganized

o
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district is obligated to pay the cost of sueh transportation in
excess of specified state ald.

~ The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by =y assistant, Paul N. Chitwood.

Yours very truly,

John M. Dalton

Enclosure (1) copy of attorney General

opinion to Harry J. Mitchell
6'19"53.
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