
EMERGENCY VIHICLBS : 
EMERGENCY EQUIPMBNT: 
MOTOR VEHIClES: 

It is the opinion of this office 
that a privately owned vehicle, 
used in transporting emergency 
equipment such as iron lungs, 

oxygen and other emergency equipment, responding to emergency 
calls by doctors is not an ambulance or other emergency vehicle 
within the meaning of Section 304.022, RSMo 1959. Consequently, 
it may not display a red light or use a siren on such vehicle. 

January 30, 1969 

Honorable Donald L. M&nford 
Representative - 18th District 
9409 Oakland Avenue 
Kansas City, Missouri 64138 

-· -
Dear Representative Manford: 

Opinion No. 66 

This office is in receipt of your letter under date of 
September 26, 1968, requesting a legal opinion with reference 
to the following: 

An individual is in the business of providing emergency 
equipment to doctors. This equipment includes such things as 
portable iron lungs, oxygen and other emergency equipment. It 
appears that this individual has attempted to make use of a red 
light and possibly a siren while en route to deliver this emer­
gency equipaent, but recently has been advised that he is not 
authorized to make use of a red light since the vehicle that he 
uses is not classified as an ambulance. You also advise that 
this individual ·uses this vehicle on a 24-hour basis under ex­
treme emergency conditions. 

You ask can "such equipment be used by persons who provide 
such a necessary service?" 

Your letter has reflected that this individual has attempted 
to make use of a red light. Section 304.420, RSMo 1959 specifi­
cally provides as follows: 

11 Headlamps , when lighted, shall exhibit lights 
substantially. white in color; auxiliary lallps, 
cowl lamps and spot lamps, when lighted, shall 
exhibit lights substantially white, yellow or 



Honorable Donald L. Manford 

amber in color. No person shall drive or move 
ant vehicle or e~uipment, except a school bus 
when used for sc ool purposes or an emergency 
vehicle upon ant street or highway with any 
lamp or devicehereon display!~ a red light 
visible from iirectly i .n front t ereof." 
(EDlphasis added) 

The section of the statute herein referred to provides without 
equivocation that the only vehicles permitted to make use of a red 
light visible directly in front thereof would be school busses used 
for school purposes and emergency vehicles. Consequently in order 
to answer your question, since the vehicle involved is obviously 
not a school bus, it must be determined as to whether or not it 
can be defined as an emergency vehicle. 

Section 304.022, RSM::> 1959, defines the term "emergency vehicle" 
as follows: 

"3. An •emergency vehicle' is a vehicle of any 
of the following types: 

(1) A vehicle publicly owned and operated 
as an ambulance, or a vehicle publicly owned 
and operated by the state highway patrol, police 
or fire department, sheriff, constable or deputy 
sheriff, traffic officer or coroner; 

(2) Any privately owned vehicle operated as 
an ambulance when responding to emergency calls; 

(3) Any privately owned wrecker, or tow truck 
or a vehicle owned and operated by a public 
utility or public service corporation while per­
forming emergency service." 

You will note that your question relates to Paragraph 3, Sub­
section 2 under the definition as to whether or not your vehicle 
is an ambulance. · 

The section herein referred to does not define the term 
"ambulance". We have searched the statutes and court decisions of 
Missou.ri for a definition and are unable to find same. 

Section 1.090, RSflk> 1959 provides "words and phrases shall 
be taken in their plain and ordinary and usual sense, but technical 
words and phrases having a peculiar and appropriate meaning in law 
shall be understood according to their technical import." We do 
not feel that the word "ambulance" has a technical or a peculiar 
meaning to the average person and consequently must be construed 
in its plain, usual or ordinary sense. 
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Honorable Donald L. Manford 

Black's Law Dictionary, Fourth Edition, defines an ambulance 
as follows : 

"A vehicle for the conveyance of the sick 
and wounded • 11 

The same definition may be tound in Bouvier's Law Dictionary, Third 
Edition, Volume 1, page 106. 

Inasmuch as there does not seem to be any technical or peculiar 
meaning to the definition, "a vehicle for the conveyance of the sick 
and wounded," we are of the opinion that a privately owned vehicle, 
used in transporting emergency equipment such as iron lungs, oxygen 
and other emergency equ~pment, responding to emergency calla by 
doctors , is not an ambulance within the definition of the statute. 

As to the use of a siren, there are three statutory sections 
to consider that deal with signalling devices. 

Section 3o4.022, supra, refers to the use of a siren by emergency 
vehicles as defined in the statute. We have already held that the 
vehicle in question is not an emergency vehicle under Section 304.022, 
supra, and, therefore, a siren is not authorized by that section. 

Paragraph 1 of Section 304. 560, RSMo 1959, requires signalling 
devices on motor vehicles and reads as follows: 

"Signaling devices: Every motor vehicle shall 
be equipped with a horn, directed forward, or 
whistle in good working order, capable of emit­
ting a sound adequate in quantity and volume to 
give warning of the approach of such vehicle to 
other users of the highway and to pedestrians. 
Such signaling dev~ce shall be used tor warning 
purposes only and shall not be used for making 
any unnecessary noise, and no other sound-produc­
ing signaling device shall be used at any time." 

It is our opinion that this statute does not include the use of 
sirens and, therefore, we find no authorization for the use of a 
siren by Section 3o4.560. 

Finally, Section 3o4.565, RSMo 1959, allows the use ot a siren 
along with the use of rotating blue lights on motor vehicles used 
by firemen in bona tide emergencies. The motor vehicle in question 
clearly does not quality for a siren unde! this law. 

COKCIDSIOB 

It is the opinion of this office that a privately owned 
vehicle, used in transporting eaergency equipment such as iron lungs, 
oxygen and other emergency equipment, responding to emergency calla 
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Honorable Donald L. Manford 

by doctors is not an ambulance or other emergency vehicle within 
the meaning of Section 304.022, RSMo 1959, and therefore such a 
vehicle may not display a red light visible directly from the front 
thereof pursuant to the provisions of Section 304.420, RSMo 1959. 
Further, a siren warning type of device may not be used on the motor 
vehicle in question. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared by 
my assistant, Walter W. Nowotny, Jr. 

):L:3~~ 
JOHN C. DAKFORTH 
Attorney General 
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ADDENDUM TO OPINION NO. 66-69 

The above-captioned op~n~on concluded that a privately-owned 
vehicle, used in transporting emergency equipment such as iron lungs, 
oxygen and other emergency equipment, responding to emergency calls 
by doctors is not an ambulance or other emergency vehicle within the 
meaning of Section 304.022, RSMo. Consequently, such a vehicle may 
not display a red light or use a siren on such a vehicle. 

Nothing in this opinion should be read as prohibiting a pri­
vately-owned vehicle operated pursuant to Section 304.175, RSMo 
Supp . 1982, from sounding a warning siren or displaying a blue light. 
See Opinion No. &l, Matthewson, 1983. 
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