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designate tax supported public 
buildings to be used as polling 
places under the provisions of Sec­
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Honorable Peter H. Rea 
Prosecuting Attorney 
Taney County 
Branson, Missouri 

Dear Mr . Rea: 

OPINION NO . 220 
J une 9, 1969 

This official opinion is issued in response to the request 
contained in your letter of recent date . The question is as follows: 

" ' Are county clerks, boards of election com­
missioners or other proper election officials 
required to designate tax supported public 
buildings to be used as polling places under 
the provisions of Section 111 . 257, RSMo. Supp . 
1967? I II 

The wording of the Statute above referred to pertinent to the 
issue before us is as follows: 

"The county clerk, board of election commissioners, 
or other proper election official having authority 
over any general, special or local election, may 
designate tax-supported public buildings to be used 
as polling places, and no official having charge 
or control of any public building shall refuse to 
permit the use of the building for election pur ­
poses . " 

To determine whether or not the above statute is permissive , 
in that it is purely optional with the proper official as to 
whether or not to designate a public building as a polling place, 
or if by the statute it is mandatory that he do so hinges upon the 
interpretation given the word "may . " 

Webster's Third New International Dictionary defines "ma;r." as 
"have permission to •• • used nearl y interchangeably with~· ' 



Honorable Peter H. Rea 

In 82 C. J .S. Statutes §830a, page 877 it states: "As a general 
rule the word 'may,' when used in a statute, is permissive only, 
and operates to confer discretion, especially where the word 
' shall ' appears in close juxtaposition in other parts of the same 
statute." 

A reading of §111 . 257 RSMo,Supp . 1967, shows that the person 
having charge of the building has no discretion in the matter . Had 
the legislature meant to negate discretion on the part of the of­
ficial designating the polling places, the word "shall" woul d have 
been used to clearly indicate the mandatory intent of the statute. 

The courts of Missouri have almost invariably given the word 
"may" a meaning allowing discretion - granting an option, or giv­
ing permission. State v. Youngdahl, 391 S.W . 2d 605, 607 , 608, 
(K . c.c . A. 1965}; B ers Bros. Real Estate & Insurance Agenc , I nc . 
v, Campbell 353 s . • , a e v. nw ie, 
213 S . W.2d 127, 130, (Mo. 1948). 

Common knowledge in addition to the wording of the statute 
would clearly indicate the discretionary tone of the statute. For 
example a great many precincts, or even wards or other geographic 
voting units would not contain a tax supported public building 
or if it did contain one, it could be highly unsuitable for a 
polling place e.g. a city dog pound. 

Conclusion 

Therefore it is the opinion of this office that county clerks, 
boards of election commissioners or other proper election officials 
are not required to designate tax supported public buildings to be 
used as polling places under the provisions of Section 111. 257 
RSMo, Supp. 1967. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was pr epared 
by my assistant, Jack Edwards. 

Very truly yours, 

~~J-/-Zt 
JOHN C • DANFORTH 
Attorney General 


