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A six-director school district 
election express statutory lan­
guage requires that poll books 
be used and that at the close of 

each election one of the poll books shall be transmitted to the 
clerk of the county court and the other retained in the possession 
of the judges of election open to the inspection of all persons. 

Honorable Melvin D. Benitz 
Prosecuting Attorney 
Callaway County Court House 
Fulton, Missouri 65251 

Dear Mr. Benitz: 

OPINION NO . 246 

September 25, 1969 

This is in response to your request for an opinion from 
this office regarding the following inquiry : 

"I would appreciate having your opinion 
as to whether or not poll books are re­
quired to be kept and certified and pre­
sented to the County Clerk or the Board 
of Education in a school election. " 

Your request for opinion indicates that "the Superintendent of 
Schools of the North Callaway R-1 School District, purportedly 
relying on a 1943 Attorney General's Opinion, has refused to 
submit any poll books either to the County Clerk or to the 
County Superintendent or County Board of Education as to the 
results of the election held in that district in April of this 
year. Your requests indicated that he is however, willing to 
submit •tally sheets' or at least a copy of said 'tally sheets' 
kept by the judges in that election." 

In view of the fact that the procedures for conduct of 
elections vary considerably according to the type of school dis­
trict involved, and in light of the particular situation which 
gives rise to this inquiry, we limit our opinion to the matter 
of the use of poll books in a six-director school district. 

The prior opinion of the Attorney General to which you re­
fer is No. 69, rendered to Raymond H. Patterson, under date of 
April 10, 1943. We enclose a copy of such opinion. The 



Honorable Melvin D. Benitz 

pertinent question involved in that instance dealt with a county 
superintendent election and was phrased as follows: 

"Is it legal in a Co. Supt. election where 
there was no poll books sent out to the 
district to list the names in, and the clerks 
just return ballots for the votes to be 
checked by? Also tally sheets were sent but 
no book." 

Relying upon the express provisions of Section 10610, RSMo 1939, 
the Attorney General concluded in response to this request, "It 
is, therefore, the opinion of this office that poll books are 
not required to be furnished to school districts for elections 
of count{ superintendents of schools, but that tally sheets 
are prov ded for use In making returns of the voting in such 
elections." (Emphasis supplied) Section 10610, RSMo 1939, 
pertaining to the election of county superintendents, provided 
in pertinent part: 

" ••• the clerk of the county court shall 
mail by registered letter to the president 
or clerk of the board of school directors 
of the various districts of the county a 
tally sheet of sufficient size to contain 
the names of all the qualified voters of 
such districts, which tally sheets shall, 
so far as practical, conform to the form 
of poll books set out in section 11490, 
article 2, chapter 76, R.S. 1939, relating 
to general elections, and in making the 
returns of such election, the tally sheets 
shall be certified by the chairman and the 
secretary of such annual school meeting and 
attested by the members of the board of 
directors of the district, who may be 
present." 

Present Section 179.020, RSMo Supp. 1967, prescribes the method 
for conducting an election of the county superintendent. It, as 
did its predecessors, provides for the use of tally sheets, which 
shall conform so far as practicable to the form of poll books, 
rather than for the use of poll books. In this respect, the 
statutory procedure for the election of the county superintendent 
differs considerably from that prescribed for elections generally, 
Armantrout v. Bohon, 162 S.W.2d 867 (Mo. 1942). Insofar then as 
the election of the county superintendent is concerned, no poll 
books are required to be used, and the election is to be conducted 
in accord with the express provisions of Section 179 .020. 
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However, as to six-director school district elections, as 
distinguished from county superintendent elections, the appli­
cable statutory provisions indicate that poll books shall be used, 
and that, for the most part, the elections shall be conducted in 
the same manner as elections for state and county officers. In·.a 
six-director school district, such as the North Callaway R-1 Dis­
trict, elections are to be conducted in accordance with the pro­
visions of Section 162.371, RSMo Supp. 1967. Section 162.371 
provides in pertinent part: 

"2. For each polling place designated by the 
board under subsection 1, the board shall ap­
point three judges and two clerks of election. 
The judges and clerks shall be sworn and the 
election otherwise conducted in the same manner 
as elections for state and county officers. 

3. All propositions submitted at the annual 
election may be voted for upon one and the 
same ballot, and necessadl poll books shall 
be made out and furnishe by the secretary of 
the board; . • • 

* * * 
5 . The result of the election at each polling 

place shall be certified by the judges and clerks 
to the secretary of the board of education, who 
shall record the same, and, by order of the board, 
shall issue certificates of election to the per­
sons entitled thereto; and the results of all 
other propositions submitted must be reported to 
the secretary of the board and by him duly entered 
upon the district records.?. (Emphasis supplied) 

Chapter 111 RSMo, containing the general statutory provisions 
on the conduct of elections, makes numerous references to poll 
books and the use of poll books. Sections 111.500, 111.510, 
111.630, 111.660, 111.670, 111.680, 111.690, and 111.700. Section 
111.625 RSMo 1959, states that the provisions of Sections 111.390 
to 111.620 do not apply to "school elections." Among the sec­
tions dealing with poll books which thus do not apply to school 
elections by virtue of Section 111.625 are Sections 111.500 fpoll 
books to be furnished) and 111.510 (form of poll book). Section 
111.500 makes it the duty of the clerk of the county court for 
each county to make out and deliver to the sheriff, two poll 
books for each township, and requires the sheriff of each county 
to properly deliver them to the respective judges of election. 
Section 111.510 prescribes the form of the poll book. 
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The fact that Section 111.500 does not apply to school elec­
tions does not lessen the clear statutory requirement of poll books 
in a six-director school district election, for the particularized 
election provisions for a six-director district require that "neces­
sary poll books shall be made out and furnished by the secretary 
of t~e board." Section 162.371, RSMo SUpp. 1967. 

Subsection 5 of Section 162 . 371, does state that the result 
of the election is to be certified by the judges and clerks to 
the secretary of the board of education. But the particularized 
provisions of that section do not indicate what disposition is to 
be made of the poll books at the close of the election. Thus 
we are left with such of the provisions of the general election 
laws regarding poll books as are applicable to a six-director 
school district election. Section 162.371 {2), RSMo Supp. 1967. 
Section 111.690, RSMo 1959, of the chapter on conduct of elections 
expressly treats this matter as to the disposition to be made of 
the poll books. That section provides in part as follows: 

"At the close of each election the judges shall 
transmit one of the poll books by one of their 
clerks or by registered mail at their discretion 
to the clerk to the county court in the county 
in which the election was held within two days 
thereafter; . . • the other poll book shall be 
retained in the possession of the judges of 
election open to the inspection of all persons; 

" 
CONCLUSION 

Therefore, it is the opinion of this office that in a six­
director school district election express statutory language re­
quires that poll books be used and that at the close of each 
election one of the poll books shall be transmitted to the clerk 
of the county court and the other retained in the possession of 
the judges of election open to the inspection of all persons. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my Assistant, Roger C. Bern. 

Enclosure: Op. No. 69 
4-10-43, Patterson 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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