
CIT I ES, TOWNS AND VI LLAGES: There is no statutory re-
CITY OFFICERS: quirement that appointed 

police officers in third 
class cities governed by provisions of Chapter 77, RSMo 1959 , be 
residents of such city, but such cities may by ordinance require 
residence or other qualifications in addition to those prescribed 
by statute. An existing ordinance requiring such residence is not 
rendered invalid or ineffective by a statutory amendment permitting 
the employment of nonresident police officers. 

OPINION NO. 514 

November 25, 1969 

Honorable Ronald M. Belt 
Representative - 96th District 
1015 North Jackson 
Macon, Missouri 63552 

Dear Mr. Belt: 
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This official opinion is issued in answer to your recent 
letter in which you ask whether a city of the third class gov­
erned by provisions of Chapter 77 , RSMo 1959, may employ non­
residents as policemen, when the city ordinances require that all 
persons appointed to office shall have been residents of the city 
for a specified time. 

Section 77 . 380~ Senate Bill No . 15, Seventy- Fifth General 
Assembly, applies to cities of the third class ·and provides in 
part as follows : 

"All officers elected or appointed to offices 
under the city government shall be qualified 
voters under the laws and constitution of this 
state and, except the city sextons, the city 
attorney in cities of less than three thousand 
inhabitants, appointed police officers, and 
other employees havi ng only ministerial duties, 
must be residents of the city . . . . " 
[Emphasis ours] 

Section 77.380 was first amended in 1967 . Laws 1967 , p.159. 
Prior to such amendment only "city sextons" were excluded from 

the residence requirements. The 1969 amendment added city at­
torneys in cities of less than three thousand population to those 
exempt from the residency requirements. 



We understand, however, that a particular city has an ordi­
nance which provides that "every person elected or appointed to 
any office under the city government . . . shall have been a resi­
dent of the cit~ . . . for one year next preceeding his election 
or appointment. ' We assume that this ordinanc e was in force at 
the time of the 1967 statutory amendment to Section 77.380 '"hen 
"appointed police officer" were first exempted from the residency 
requirement. 

The definitions of the words "officer" and "office" show 
some variation but it would apP.ear that a city policeman is an 
"officer" who holds an "office' as those terms are used in Section 
77 .380, both in its present form and in the form in which it existed 
prior to 1967. Such a construction is supported both by the ex­
clusion of police officers in the 1967 amendment, and by the ex­
clusion of only the "city sextons" in the statute prior to 1967. 

It is also r easonable to assume that the terms "officer" 
and "office" in an ordinance defining the qualifications of city 
officers are used in the same sense that they are used in the 
statutes prescribing qualifications. The tenor of the ordinance 
in question, then, is to require that police officers have been 
residents of the city for one year. 

The statute prescribes minimum qualifications, but we see 
no reason why the city may not prescribe additional qualifications 
of age, residence or education, by ordinance. The ordinance in 
question goes beyond the statute in its present or its earlier 
form in requiring not only that city officers be residents, but 
that they have been residents fo r a specific period. The speci­
fication of additional qualifications is one the city has the 
authority to make . 

The provisions of Section 77.380, Senate Bill No. 15, Seventy­
Fifth General Assembly, merely permit the employment of nonresi­
dent policemen. The section does not preclude the imposition of 
additional qualificat i ons, nor does it op.erate to render an exist ­
ing ordinance which prescribes additional qualifications inef­
fective. 

If the city proposes to take advantage of the amendment of 
Section 77.380 by employing nonresident policemen, it should 
amend or repeal the ordinance prescribing qualifications for 
persons appointed to office. 

CONCLUSION 

There is no statutory requirement that appointed police of­
ficers in third class cities governed by provisions of Chapter 77, 
RSMo, be residents of such city, but such cities may by ordi­
nance require residence or other qualifications in addition to 
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those prescribed by statute. An existing ordinance requiring such 
residence is not rendered invalid or ineffective by a statutory 
amendment permitting the employment of nonresident police officers. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my Special Assistant, Charles B. Blackmar. 

Very truly yours, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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