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WEAPONS: 

Section 564.630, RSMo Supp. 1967, requires 
that a retail dealer in firearms purchas­
ing a concealable firearm from another 
such retail dealer or from a person who is 
neither a wholesaler nor a manufacturer 

must obtain and deliver to the seller a permit authorizing such 
retail dealer to purchase the concealable firearm. 
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This opinion is in response to your request in which you 
ask whether concealed weapon permits are required in a sale of 
a concealable firearm by a person who i s not a manufacturer, 
wholesaler, or retail dealer to a retail dealer who intends to 
re-sell it, and whether such a permit is required in a sale by 
a retail dealer of a concealable firearm to another retail dealer 
who intends to re-sell it. 

In this opinion, we will confine ourselves to a discussion 
of the sale of such property although it must be recognized that 
the requirements of the statute extend to transactions other than 
merely the sale. 

Section 564.630, RSMo Supp. 1967, provides in part: 

"1. No person, other than a manufacturer or 
wholesaler thereof to or from a wholesale or 
retail dealer therein, for the purpose of com­
merce, shall directly or indirectly buy, sell, 
borrow, loan, give away, trade, barter, deliver 
or receive, in this state, any pistol, revolver 
or other firearm of a size which may be con­
cealed upon the person, unless the buyer, bor­
rower or person receiving the weapon shall 
first obtain and deliver to, and the same be 
demanded and received by, the seller, loaner, 
or person delivering the weapon, within thirty 
days after the issuance thereof, a permit 
authorizing the person to acquire the weapon." 

The language of the above section is clear in that the section 
excludes only such transactions between a manufacturer or wholesaler 
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to or from a wholesale or retail dealer for the purposes of com­
merce. There is no exclusion for retail dea.lers who sell such 
firearms to other retail dealers. Likewise, the statute does 
not exclude sales by individuals to retail dealers even though 
such sale is for the purpose of resale by the retail dealer pur­
chaser. 

Whether or not a person is a retail dealer or a wholesale 
dealer is a question of fact and must be determined by the in­
dividual circumstances in each case. The terms "retail", "whole­
sale" and related terms have acquired certain and definite mean­
ings. 77 C.J.S., Sales 1, p . 580, et seq. Fountain et al v. St. 
Joseph Water Company, 352 Mo . 817, 180 S.W.2d 28 (1944). 

We are not unmindful of the scope of federal legislation 
dealing with the licensing or regulation of firearms and dealers 
in firearms. The federal statutes do not affect the construction 
of the Missouri statutes a,lthough the question of whether or not 
a person is licensed under the federal law may be one matter to 
be considered in determining whether or not he is a wholesale or 
retail dealer as the terms are used under the Missouri statutes. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that Section 564.630, RSMo 
Supp. 1967, requires that a retail dealer in firearms purchasing 
a concealable firearm from another such retail dealer or from a 
person who is neither a wholesaler nor a manufacturer must obtain 
and deliver to the seller a permit authorizing such retail dealer 
to purchase the concealable firearm. 

This opinion, which I hereby approve, was prepared by my 
assistant John C. Klaffenbach. 

Yours very truly, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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