
December 6, 1979 

r 'INION LETTER NO . 48 

The Honorable Hardin C. Cox 
State Senator, District 12 
Room 416, Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

F\ LED 

Dear Senator Cox: 4-1 
This letter is in response to your questions asking: 

Under any of the laws of Missouri, 

(1) May a county coroner declare an 
inquest to be a 'closed meeting' 
and refuse to admit members of the 
press or the general public? 

(2) May the county coroner refuse to 
grant access to any materials which 
may be presented at an inquest? 

(3) Must a county coroner keep a verbatim 
or other record of testimony presented? 

(4) How may records of an inquest be made 
available to the public? 

In our Opinion Letter No. 3, dated March 11, 1975, to 
Snowden, copy enclosed, this office concluded that the 
county coroner in class one counties is required by the 
provisions of §§ 109 .180 and 109.190 to make the records 
compiled and maintained in his office, pursuant to § 58.451, 
available for inspection and copying by any citizen of t he 
state of Missouri under the conditions and restrictions 
provided for in §§ 109 .180 and 109.190. 

Such public record sections are still in effect, and in 
addition, the "Sunshine Law" which was first enacted in 1973 , also 
requires that "public records" and "public meetings " of "public 
governmental bodies," as defined in § 610.010, RSMo , be open to 
the public with certain exceptions specified in § 610.025, RSMo . 



The Honorable Hardin C. Cox 

It is our view that the exceptions specified in § 610.025 
are not applicable, and that the coroner's jury constitutes 
a "public governmental body," that the coroner's records, 
unless specifically designated otherwise, are public records 
and that the inquest conducted by a coroner pursuant to 
Chapter 58 is a "public meeting" within the provisions of 
the Sunshine Law. Such public records and public meetings 
are, except where the law may expressly declare otherwise, 
open to the public. 

Therefore, in answer to your first and second questions, 
it is our view that the county coroner does not have the 
authority generally to declare an inquest to be a closed meet­
ing and to refuse to admit members of the press or the general 
public. It is likewise our view that the county coroner does 
not have the authority to refuse to grant access to materials 
which may be presented at an inquest. It should be clear how­
ever that results of tests for blood alcohol and drug content 
taken for statistical purposes under §§ 58.445 to 58.449, RSMo, 
must be closed because of the requirements of the latter section. 
In this respect we are enclosing our Opinion No. 89 , dated Feb­
ruary 27, 1975, to Collins. See also State ex rel. Collins v. 
Donelson, 557 S.W.2d 707 (Mo.App., K.C.D . l97i)~f course,-­
the deliberations of the coroner's jury would also be closed 
to the public. 

Your third question asks whether the coroner must keep a 
verbatim or other record of testimony presented. Under § 58.350, 
RSMo, the evidence of witnesses must be taken down in writing 
and subscribed by them. Under § 58.360, RSMo, the jury verdict 
is to be delivered in writing to the coroner. Under § 58.375, 
in certain second class counties, the coroner upon holding an 
inquest and securing the jury's verdict thereon must file a 
record of the proceedings in the office of the prosecuting 
attorney. Under § 58.451, RSMo, the coroner in cities of 
700,000 or more inhabitants and in certain counties of the 
first and second class must record certain facts relating to 
the condition of the body and the cause of death. Under§ 58.740, 
RSMo , the medical examiner, in counties having medical examiners, 
is required to keep full and complete records in his office 
properly indexed as provided for therein. In addition, that 
section requires that the medical examiner promptly deliver to 
the prosecuting attorney of the county copies of all records 
relating to every death in which, in the judgment of such medical 
examiner, further investigation may be deemed advisable . Further, 
that section authorizes t he prosecuting attorney of the county 
to obtain from the office of the medical examiner copies of such 
records or other information which he may deem necessary . 
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The Honorable Hardin C. Cox 

Your fourth question asks how records of an inquest may be 
made available t o the public . The procedure for the inspection 
of records is set out in § 109.190, RSMo . Under that section 
the public has the right of access to the records, documents or 
instruments for the purpose of making photographs of them while 
in the possession, custody and control of the lawful custodian 
or his authorized deputy. The work is to be done under the 
supervision of the custodian of the records who is authorized 
to adopt and enforce reasonable rules governing the work. The 
inspection is to be accomplished, if at all possible, where the 
records, documents, or instruments are kept, but if that is not 
possible, in a room as nearly adjacent to the place of custody 
as is possible to be determined by the custodian. Lastly, under 
§ 109.190, the lawful custodian is entitled to charge the person 
desiring to make the photographs a reasonable rate [as determined 
by the county court in this instance] for his services or for the 
services of a deputy to supervise the work and for the use of the 
room or place where the work is done. We enclose a copy of 
Att'y Gen. Op . No. 55, Casey, August 4, 1978, which is relative 
to inspection pursuant to § 109.190, RS~fu, and which we believe 
to be self-explanatory. 

Enclosures - 3 
Att'y Gen . Op.Ltr. 3, 

Snowden, 3/11/75 
Att'y Gen. Op . No. 89, 

Collins, 2/27/75 
Att'y Gen. Op. No. 55, 

Casey, 8/4/78 

Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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