
TAXATION 
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Township board of c .rectors in a county 
under township organization is authorized 
to levy a road and bridge tax of fifty 
cents on each hundred dollars assessed 
valuation without a vote of the residents 
of the township or the residents of the 
county under the provisions of Section 
12(a) of Art. X, Missouri Constitution. 
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The Honorable Michael J. Lybyer 
Representative, 15lst District 
State Capitol, Room 235 
Jefferson City, Missouri 65101 

FI LED 

Dear Representative Lybyer: 

This opinion is in response to your question asking: 

"Is a township board in a county under the 
county township organization form of govern­
ment authorized under the provisions of § 12 
(a) of Art. X of the Constitution to levy 
a road and bridge tax not exceeding fifty 
cents on each hundred dollars assessed 
valuation without a majority vote by the 
residents of the township or the residents 
of the county?" 

You also state: 

"At the November general election, 1978, the 
voters adopted as part of the Constitution, 
§ 12(a) of Art. X, as proposed by House 
Joint Resolution No. 67 of the 79th General 
Assembly. This constitutional provision 
provides that the county court in nontown­
ship counties and the township board in 
township counties may levy an additional 
road and bridge tax not to exceed fifty 
cents on the hundred dollar valuation. The 
section further provides that before any 
county may increase its tax levy for road 
and bridge purposes above thirty-five cents 
it must submit such increase to the qualified 
voters of the county and such authorization 
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must be granted by the voters before the 
fifty-cent levy can be made. The question 
that arises is whether or not the use of 
the phrase 'any such county' applies only 
to counties that do not have a township 
organization form of government or whether 
such reference applies so as to require a 
vote of the entire county before any town­
ship in a county under township organization 
can levy fifty cents on the hundred dollars 
valuation or whether it requires a township 
in a township organization county to authorize 
by a majority vote the levy of a fifty-cent 
rate for road and bridge purposes." 

House Joint Resolution No. 67 of the Second Regular 
Session of the 79th General Assembly, which was adopted by 
the voters at the general election November 7, 1978, amended 
§ 12(a) of Art. X of the Missouri Constitution, effective 
at the end of thirty days after the election under§ 2(b), 
Art. XII, Missouri Constitution. 

The amendment authorized an increase in the additional 
tax from thirty-five cents on each hundred dollars of assessed 
valuation to fifty cents on each hundred dollars of assessed 
valuation and also inserted the provision, which we underscore 
in our quotation of § 12(a), as follows: 

"In addition to the rates authorized in 
section II [sic, should be 11] for county 
purposes, the county court in the several 
counties not under township organization, the 
township board of directors in the counties under 
township organization, and the proper administra­
tive body in counties adopting an alterna-
tive form of government, may levy an addi-
tional tax, not exceeding fifty cents on 
each hundred dollars assessed valuation, 
all of such tax to be collected and 
turned in to the county treasury to be 
used for road and bridge purposes: provided 
that, before any such county may increase 
Its tax levy for road and bridge purposes 
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It is our view that the reference to "the township 
board of directors in the counties under township organi­
zation" clearly refers to township boards organized under 
Chapter 65, RSMo. The reference which follows, however, in 
the provision which we have underscored refers only to the 
submission of the increase to the qualified voters of "that 
county" for voter approval. We believe that the reference 
to "that county" is inconsistent with the reference to "the 
township board of directors in the counties under township 
organization" and therefore the provision could only literally 
be applied to counties not under township organization. 

This constitutional provision has been held to be self­
enforcing. State ex rel. Kerse v. Pemiscot Land and Coo era e 
Co., 295 S.W. o.Banc . us t e prov son o 
Section 137.585, RSMo, which limits the levy by the township 
board of directors to thirty-five cents on each hundred dollar 
assessed valuation must yield to this constitutional amendment 
which authorizes a fifty-cent levy. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that the township board 
of directors in a county under township organization is autho­
rized to levy a road and bridge tax of fifty cents on each 
hundred dollars assessed valuation without a vote of the resi­
dents of the township or the residents of the county under the 
provisions of Section 12(a) of Art. X, Missouri Constitution. 

Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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