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(1 ) The "grandfather" 
provisions in Section 
590 . 115 , RSMo Supp. 1988 , 
exempt certain peace officers 
and reserve officers from 

being certified , and the director of the Department of Public 
Safety may not issue a certificate to such officers unless the 
officers have completed the required training , (2) the director 
may establish training requirements for reserve officers who are 
exempt from certification , but voluntarily choose to seek 
certification , (3 ) under subsection 2 of Section 590 . 115 only 
peace officers who were working as a peace officer prior to 
December 31 , 1978 , and were working for the same department 
after August 15 , 19 88 , as they were working for on August 13, 
1988, a r e exempt from certification , and (4) reserve officers 
appointed after August 15, 1988 , must receive the same training 
as peace officers in order to be certified. 

September 26, 1989 

The Honorable Marion Cairns 
Representative , District 97 
State Capitol Building , Room 101 
Jefferson City , Missouri 65101 

and 

Richard C. Ri ce , Director 
Department of Public Safety 
P . O. Box 749 
Jefferson City , Missouri 65102 

Dear Representative Cairns and Director Rice: 

OPINION NO . 76 - 89 

Each of you has posed questions relating to the training 
and certification of peace officers or reserve officers . The 
question posed by Representative Cairns is as follows : 

Does the Director have the authority 
to deny certification to reserve officers 
appointed prior to August 15 , 1988, by the 
City of Webster Groves not subsequently 
appointed as reserve officers by any 
different law enforcement agency when under 
the provisions of Section 590.115.3 RSMo 
training is not required? 
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The questions posed by Director Rice are as follows: 

1. If peace officers appointed prior to 
December 31 , 1978 , or reserve officers 
appointed prior to August 15, 1988 , 
apply for certification , can this 
department require that they satisfy 
the applicable basic training 
requirement for peace officers/reserve 
officers in order to become certified? 

2. Does the director have the discretion 
of establishing a minimum training 
requirement for reserve officers 
appointed prior to August 15 , 1988, 
who apply for certification? 

3 . Section 590.115.2 , RSMo Supp. 1988 , 
states training is recommended but not 
required of a peace officer who has 
been employed as a full-time peace 
officer and was appointed before 
December 31 , 1978, unless and until 
any such officer is appointed as a 
peace officer after August 15 , 1988, 
by a different law enforcement agency 
than the one to which he was appointed 
or by which he was employed on August 
13, 1988 . Section 590 . 115.3, RSMo 
Supp . 1988 , states training is 
recommended but not required of a 
reserve officer who is appointed as a 
reserve officer prior to August 15 , 
1988 , unless and until any such 
officer is appointed as a reserve 
officer after August 15 , 1988, by a 
different law enforcement agency than 
the one to which he was appointed on 
August 13 , 1988. Do the dates in 
question impact on the hiring and 
certification process of an officer 
employed on August 14- 15, 1988? 

Section 590.115 , RSMo Supp. 1988, provides: . 
590.115. Noncertified officers 

training to be completed when- exception , 
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reserve officers training to be at option 
of political subdivision-prior training, 
what qualifies for certification. - -1. 
Within one year from date of probationary 
appointment, the chief executive officer 
shall furnish to the director evidence that 
the noncertified officer has satisfactorily 
completed instruction in a course of 
training for peace officers in a certified 
training academy or is currently enrolled 
in a certified training program to be 
completed within the first year of 
employment. 

2. Training specified in s ections 
590.100 to 590.180 is recommended but not 
required of a peace officer who has been 
employed as a full-time peace officer and 
was appointed before December 31, 1978, 
unless and until any such officer is 
appointed as a peace officer after August 
15, 1988, by a different law enforcement 
agency than the one to which he was 
appointed or by which he was employed on 
August 13, 1988. Such officer must 
satisfactorily complete within one year 
from the date of this probationary 
appointment the training requirements for 
peace officers established by the director 
for each specific jurisdiction or be 
enrolled in such a certified training 
program to be completed within the first 
year of appointment. 

3. Training specified in sections 
590.100 to 590 . 180 is recommended but not 
required of a reserve officer who was 
appointed as a reserve officer prior to 
August 15, 1988, unless and until any such 
officer is appointed as a reserve officer 
after August 15, 1988, by a different law 
enforcement agency than the one to which he 
was appointed on August 13, 1988. Such a 
reserve officer and every reserve officer 
appointed after August 15, 1988, may, at 
the option of the political subdivision in 
which the officer is employed, 
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satisfactorily complete within one year 
from the date of his initial probationary 
appointment the training requirements for 
peace officers established by the director 
for each specific jurisdiction or be 
enrolled in such a certified training 
program to be completed within the first 
year of appointment. 

4. Except as provided in subsections 
1, 2, 3 and 5 of this section, in the event 
that a peace officer claims to have had 
prior training and experience, the chief 
executive officer shall furnish to the 
director evidence that the noncertified 
officer has satisfactorily completed 
instruction in a course of training for 
peace officers conducted by a law 
enforcement training academy or institute 
which is approved by the director as 
providing training equivalent to standards 
set for jurisdiction within this state. 
The training course satisfactorily 
completed by the noncertified officer shall 
meet the minimum training requirements of 
the jurisdiction in which he is appointed 
or is to be appointed as required under the 
provisions of sections 590.100 to 590.180. 

5. The director may certify a chief 
executive officer, peace officer or reserve 
officer as qualified under sections 590.100 
to 590.180, if the person's employer 
furnishes the director with evidence that 
the chief executive officer has training or 
experience equivalent to the standards set 
forth in subsection 1, 2, 3, or 4 of this 
section or is a graduate of the FBI 
National Academy or its equivalent as 
determined by the director, or holds a 
bachelor of science degree in criminal 
justice or a related field received from an 
accredited college or university or a 
doctor of jurisprudence degree received 
from a college or university approved by 
the American Bar Association. 
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6 . Peace officers meeting the 
requirements in subsection 1, 2 , 3, 4 or 5 
of this section shall be certified by the 
director as having completed the training 
requirements under sections 590.100 to 
590.180 . (Emphasis added.) 

The principle task of statutory construction is to seek to 
find and further the intent of the legislature. Centerre Bank 
of Crane v . Director of Revenue, 744 S . W.2d 754 (Mo. bane 
1988). Legislative intent must be ascertained by examining the 
plain language of the statute viewed as a whole. Staley v. 
Missouri Director of Revenue , 623 S.W.2d 246 (Mo . bane 1981). 
Irrespective of what the legislature may have intended, we must 
look to the express language of the law to determine its 
meaning . State ex rel. DeGraffenreid v. Keet, 619 S.W.2d 873 
(Mo.App. 1981). When the language of a statute is unambiguous, 
there is no room for construction since the legislature will be 
presumed to have said exactly what it intended . DePoortere v. 
Commercial Credit Corporation , 500 S . W. 2d 724 (Mo.App. 1973 ) . 

It is clear that the legislature intended to "grandfather" 
certain peace officers and reserve officers from completing the 
mandatory training requirement of Chapter 590 , RSMo. The 
question to resolve is whether these officers are exempt from 
certification or are exempt from the training. 

The answer to this question can be found in subsection 6 of 
Section 590.115. That section states that officers "meeting the 
requirements . . . shall be certified by the director as having 
completed the training requirements under sections 590.100 to 
590.180 ." Thus, the language permits the director to certify 
only those persons "having completed the training". When a 
statute expressly prescribes how a procedure is to be performed, 
it "includes in the power granted the negative that it cannot be 
otherwise done ." State ex rel. State Highway Commission v. 
County of Camden, 394 S.W.2d 71 , 77 (Mo.App . 1965). It would 
be contrary to the statute for the director to issue a 
certificate to anyone who has not actually completed the 
training. 

Therefore, we conclude that the "grandfather" provisions of 
Chapter 590 exempt an officer from being certified . Exempt 
officers may chose to receive the training and then receive a 
certificate from the Department of Public Safety but cannot be 
required to be trained or certified. In answer to the question 
of Representative Cairns, the director does have the authority 
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to deny certification to the reserve officers in question who 
have not completed the required training. In answer to the 
first question of Director Rice, the department can require the 
officers in question to complete the training in order to become 
certified. 

Having determined that grandfathered reserve and peace 
officers are exempt from mandatory certification, we now address 
the second question of Director Rice asking if the director may 
develop a program of training for exempt reserve officers who 
nevertheless voluntarily choose to seek certification. We 
understand your question relates to certain exempt reserve 
officers who desire training but not of the number of hours 
provided in the training program for nonexempt reserve 
officers. These exempt reserve officers would receive training 
of fewer hours and receive recognition, a certificate , for such 
limited training. The officers involved are from agencies 
located in a county of the first class having a charter form of 
government. 

Section 590.105, RSMo Supp. 1988 , states , in part: "The 
director shall establish the minimum number of hours of training 
and core curriculum." The only statutory limitation on the 
authority set forth in Section 590.105 is that the director may 
not require more than one thousand hours for state officers, 
more than six hundred hours for officers whose agencies are 
located in any county of the first class having a charter form 
of government or in any city not within a county, and more or 
less than one hundred and twenty hours for any other officer. 
The express mention of one limitation implies the exclusion of 
any other limitations. Harrison v . MFA Mutual Insurance Co ., 
607 S.W.2d 137, 146 (Mo. bane 1980) . Under such section, the 
director is only limited in that the training shall not exceed 
six hundred hours for reserve officers in such county. 

Therefore , we conclude that the director may establish 
training requirements for reserve officers who are exempt from 
certification but who choose to seek certification for such 
limited training. This certificate of limited training would 
not constitute a certificate under subsection 3 of Section 
590.115 should the officer be appointed by a different law 
enforcement agency after August 15 , 1988 . This is because 
reserve officers hired by a different agency who wish to be 
certified must complete "the training requirements for peace 
officers. " 
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The third question of Director Rice deals with peace 
officers and reserve officers who are hired between August 13 , 
1988, and August 16, 1988 . With respect to peace officers , 
subsection 2 of Section 590.115 states that training "is 
recommended but not required of a peace officer who has been 
e mployed as a f ull-time peace officer and was appointed before 
December 31 , 1978 , unless and until any such officer is 
appointed as a peace officer after August 15 , 1988, by a 
different law enforcement agency than the one to which he was 
appointed or by which he was employed on August 13 , 1988 ." 
Under this subsection only one classification of peace officer 
is exempt, those who wer e working as a peace officer prior to 
December 31 , 1978 , and who were working for the same department 
after August 15 , 1988, as they were working for on August 13 , 
1988. Any other officer must be certified , including officers 
who are hired by a new or different law enforcement agency on 
August 14 or 15 , 19 88. This is because those officers would be 
working for a different law enforcement agency after August 15 , 
1988, than the one they were working for on August 13, 1988. 

With respect to reserve officers, under Missouri law no 
reserve officers must be certified . Subsection 3 of Section 
590.115 states in part: "Such a reserve officer and every 
reserve officer appointed after August 15, 1988, may , at the 
option of the political subdivision in which the officer is 
employed, satisfactorily complete within one year from the date 
of his initial probationary appointment the training 
requirements for peace officers established by the director 

" (Emphasis added . ) Certification and, thus , mandatory 
training is not required for any reserve police officer 
regardless of when appointed. The only reason for designating a 
date in the legislation is that the training for a reserve 
officer appointed after August 15 , 1988, must be the same 
training as that receive d by a " regular " peace officer. 

This interpretation is bolstered by the legislative history 
of this statute. Prior to the enactment of the present statute 
in 1988 (Conference Committee Substitute for Senate Committe e 
Substitute for Senate Bill No. 532 , 84th General Assembly, 
Second Regul ar Session) , reserve officers could not be 
certified , even if they wished to be. This was because 
certification was limited to peace officers working more than 
thirty- two hours a week. Section 590.100(2 ), RSMo. 1978 . 
Senate Bill No. 532 changes the law to a l low , but not require, 
the certification of reserve officers regardless of the number 
of hours they work . 
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For these reasons , the dates impact upon the hiring and 
certification of reserve officers only because reserve officers 
hired after August 15 , 1988, mu st receive the same training as 
any other peace officers to be certified while a reserve officer 
appointed p r ior to that date may rece i ve different training to 
be certified as the director may estab lish . 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that: ( 1 ) the 
"grandfather '' provisions in Section 590.115 , RSMo Supp. 1988, 
exempt certain peace officers and reserve officers from being 
certified , and t h e director of the Department of Public Safety 
may not issue a certificate to such officers unless the officers 
have completed the required training , (2) the director may 
establish training requirements for reserve officers who are 
exempt from cert ification , but voluntarily choose to seek 
certification , (3 ) under subsection 2 of Section 590 .115 only 
peace officers who were working as a peace officer prior to 
December 31, 1978 , and were wor king for the same department 
after August 15 , 1988 , as they were working for on August 13 , 
1988 , are exempt from certification, and (4) reserve officers 
appointed after August 15 , 1988 , must receive the same training 
as peace officers in order to be certified . 

Very truly yours , 

~·~--~EB~~ 
Attorney General 
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