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Dear Mr. Berkemeyer : 

This opinion letter is in response to your question 
concerning the term of office of the city marshal and the city 
collector for the City of Bland. You state your question as 
follows : 

The City of Bland has provided for by 
ordinance that the same person shall be 
elected as marshal and collector at the 
same election and hold both offices. This 
is pursuant to Section 79.050 , RSMo, both 
as previously enacted and as amended by 
House Bill 1531 in 1988 . In the previous 
bill all the terms of offices were for two 
years and ther efore there was no problem of 
coinciding with elections. However, in the 
1988 amendment to Section 79 . 050 the term 
of city marshal was extended to four years 
while the term of city collector was 
continued at two years . Thus our question 
a rises , since the marshal was elected in 
1988 for a period of four years and the 
collector for presumably a period of two 
years , which term prevails and how is that 
determined? 

Section 79.050 as enacted by House Bill No . 785, 85th 
General Assembly , First Regular Session (1989 ) (here inafter 
"House Bill No . 785") , provides: 

79.050. 1. The following officers 
shall be elected by the qualified voters of 
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the city , and ~hall hold office for the 
term of two years , except as otherwise 
provided in this section , and until their 
successors are elected and qualified, to 
wit : Mayor and board of aldermen . The 
board of alder men may provide by ordi nance , 
after the approval of a majority of the 
voters voting at an election at which the 
issue is submitted , for the appointment of 
a collector and for the appointment of a 
chief of pol i ce , who shall perform all 
duties requi red of the marshal by law , and 
any other police officers found by the 
board of aldermen to be necessary for the 
good government of the city. The marshal 
or chief of police shall be twenty- one 
years of age or older . If the board of 
aldermen does not provide for the 
appointment of a chief of police and 
collector as provided by this section , a 
city marshal , who shall be twenty- one years 
of age or olde r , and collector shall be 
elected , and the board of aldermen may 
provide by ordinance that the same person 
may be elected marshal and collector, at 
the same election , and hold both offices 
and the board of aldermen may provide by 
ordinance for the election of city 
assessor , city attorney, city clerk and 
street commissioner , who shall hold their 
respective offices for a term of two years 
and until their successors shall be elected 
or appointed and qualified , except that 
the term of the city marshal shall be four 
years . 

2. The board of aldermen may provide 
by ordinance that the term of mayor and of 
the collector shall be four years . Any 
person elected as mayor or collector after 
the passage of such an ordinance shall 
serve for a term of fou r years and until 
his successor is elected and qualified . 
[Emphasis added.) 

The provision in this statute at the end of 
providing that the term of the city marshal 
was added by the General Assembly in 1988 . 
1531, 84th General Assembly , Second Regular 
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subsection 1 
s hall be four years 
See House Bill No. 
Session (1988 ). 
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House Bill No. 1531 was effective August 13, 1988 . Subsection 2 
of this statute was added by the General Assembly in 1989. 
See House Bill No. 785. 

We assume the election in 1988 to which you refer occurred 
in April , 1988 . Section 79 . 030, RSMo 1986 and as enacted by 
House Bill No . 785 provides that the election for the elective 
officers of a fourth class city shall be held on municipal 
election days. Section 115.121 , RSMo 1986, provides that 
municipal election day shall be the first Tuesday in April each 
year. Therefore, we assume that the election for city marshal 
to which you refer in your question occurred in April, 1988 
which was prior to the effective date of House Bill No. 1531 
(August 13, 1988) extending the term of the city marshal from 
two years to four years . 

Article VII, Section 13 of the Missouri Constitution 
provides: 

Section 13 . Limitation on increase 
of compensation and extension of terms of 
offi ce . The compensation of state , county 
and municipal officers shall not be 
increased during the term of office; nor 
shall the term of any officer be extended. 
[Emphasis added . l 

At the time of the April, 1988 election for city marshal, the 
applicable statute provided a term of two years . Therefore , 
despite the statutory change later in 1988 , the marshal elected 
in April , 1988 was elected for only a two year term. 

The amendment to Section 79.050 in 1989 adding subsection 2 
will eliminate the problem about which you are concerned for 
many fourth class cities . Because the board of aldermen , 
pursuant to this subsection, may provide by ordinance for a four 
year term for a collector, those cities which enact such an 
ordinance and elect the marshal/collector in 1990 , will have no 
problem with the terms of the marshal and collector ending at 
the same time. See also Section 79.030 which was amended by 
House Bill No . i85in 1989 to add the following phrase, "except 
that cities may provide by ordinance that beginning with the 
election of a collector after January 1, 1990 , collectors shall 
be elected every four years. " 

Turning to those cities which do not enact an ordinance as 
authorized by subsection 2 of Section 79 . 050 and Section 79.030 , 
we have two possible situations depending on the ordinances of 
the city. Section 79.050 authorizes the board of aldermen to 
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provide by ordinance that the same person may be elected marshal 
and collector at the same election and hold both offices. Under 
the plain words of this statute , the same person may run for the 
office of marshal for a four - year term and run for the office of 
collector for a two-year term . If this person wins the election 
for each office, that person serves as collector for a two- year 
term and as marshal for a four-year term. After two years have 
expired, another election is held for the office of collector . 
That person may or may not win another term for the office of 
collector. If that person is defeated for collector after 
having served a two-year term , that person no longer is the 
collector but has two years remaining on his term as marshal and 
continues to hold the office of marshal for the remaining two 
years of the original four-year term. 

A second possibility relates to Section 79.330 , RSMo 1986 , 
which allows a city to combine the offices of marshal and 
collector . Such section provides: 

79.330. Offices of marshal and 
collector may be consolidated.--The board 
of aldermen may by ordinance provide that 
hereafter the same person shall hold the 
offices of marshal and collector, in which 
case his official title shall be "marshal 
and ex officio collector" . 

A city may have pursuant to this section, a "marshal and ex 
officio collector ." This title indicates that the person has 
been elected marshal and by virtue of his election to that 
office holds the office of collector. Ex officio is defined as 
" [b]y virtue of the office, .... " 32A C.J . S. definition Ex 
officio. Therefore, if the city by ordinance has provided for 
the office of "marshal and ex officio collector ," this person 
serves the term provided for the city marshal which is four 
years . 

In summary, using the assumptions stated previously, the 
person elected city marshal in 1988 serves a two year term. The 
term of a city marshal and collector elected subsequent to the 
1988 municipal election will depend on the ordinances of the 
city. 

Very truly yours , 

a/~;($~ 
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WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 


