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A county sheriffs office may not charge a booking fee 
unless the power to do so has been expressly or impliedly 
granted. There is no express statutory authority for the 
sheriff to charge a booking fee. And, this power is not 

necessary or indispensable to the power to run the jail. Therefore, the county sheriff may not 
charge a booking fee before a person has entered a guilty plea or had an adjudication of guilt. 

October 29, 2009 

Honorable Courtney George 
Phelps County Prosecuting Attorney 
200 North Main 
Rolla, MO 65401 

Dear Ms. George: 

OPINION NO. 124-2009 

This opinion is in response to your request regarding whether the Phelps County 
Sheriffs Department may charge a $15-$20 booking fee to inmates booked into the Phelps 

County Sheriffs Department. 

Local governments and public corporations "have no inherent powers but are confined 
to those expressly delegated by the sovereign and to those powers necessarily implied in the 
authority to carry out the delegated powers.'~ Christian County v. Edward D. Jones and Co ... 
L.P., 200 S.W.3d 524, 527 (Mo. bane 2006), quoting Premium Standard Farms, Inc. v. 
Lincoln Township ofPutnam County, 946 S.W.2d234, 238 (Mo. bane 1997). Counties and 
public corporations "may only exercise powers ( 1) granted to them in express words by the 
state, (2) those necessarily and fairly implied in or incident to those powers expressly 

. grant~d, and (3) those .essential anP. indispensable to the declared objectives and purposes of 
the county."' Barron v. Farrenkopf, 5 S.W.3d 618, 620-21 (Mo. App. W.D. 1999); Premium 
Standard Farms, Inc. v. Lincoln Township of Putnam County, 946 S.W.2d at 238. If the 
local governmental body acts beyond its authority, its acts are void. Barron v. Farrenkopf, 

5 S.W.3d at 620. 

Under these cases, the county sheriff's office has no power to charge a booking fee 
unless a statute specifically authorizes the charge, or there is a statute that necessarily implies 
that this power exists, or the power is indispensable to carrying out the purposes of the 

county. 
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The first question is whether any statute specifically authorizes the sheriff's office to 
charge a booking fee. 1 Various statutes expressly grant county sheriffs power to charge 
numerous fees innumerous situations. See, e.g.,§ 57.290, § 141.960, § 246.020, § 246.030, 
and§ 272.300. But no statute expressly grants county sheriffs authority to charge a booking 

fee. 

The request refers to § 488.5334, RSMo 2000. · However, this statute only allows a 
court to charge a booking fee, not a sheriff. Id. Also, the fee can only be imposed after a 
plea or finding of guilt, not upon being booked into jail. Id. And, the fee can only be 
imposed for specific offenses. !d. Therefore, this statute does not give a county sheriff 
authority to charge a booking fee. See Attorney General Opinion 77-1981 (without specific 
statutory authority, sheriff could not re9uire fee deposit before serving process). 

Another statute, § 221.070, RSMo Cum. Supp. 2004, also seems germane at first. 
This statute provides as follows: 

Every person who shall be committed to the common jail 
within any county in this state, by lawful authority, for any 
offense or misdemeanor, upon a plea of guilty or a finding of 
guilt for such offense, shall bear the expense of carrying him or 
her to said jail, and also his or her support while in jail, before 
he or she shall be discharged; and the property of such person 
shall be subjected to the payment of such expenses, and shall be 
bound therefor, from the time of his commitment, and may be 
levied on and sold, from time to time, under the order of the 
court having criminal jurisdiction in the county, to satisfy such 
expenses. 

!d. This section does allow the recovery of costs of confmement when a person is committed 
to jail. !d. However, the commitment referred to here is only after a guilty plea or finding of 
guilt, and the person's property may only be "bound" at or after the person is so committed. 
I d. Therefore, this section does not authorize a county sheriff to charge a fee upon a person's 
being booked, before any plea or finding of guilt has been entered. 

1 If a booking fee were authorized, it would not bttpaid to the sheriff, but would be 
paid to the county's general revenue fund. Mo. Const. Art. VI, § 13; Attorney General 
Opinion No. 74-1955. 
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In sum, there is no statutory authority for a county sheriff to charge a fee when a 
person is booked into jail. 

The next question is whether the power to charge a booking fee is necessary or 
indispensable to the power to run the sheriffs office and jail. Premium Standard Farms, Inc. 
v. Lincoln Township of Putnam County, 946 S.W.2d at 238. County taxes may be used to 
pay for law enforcement expenses. See, e.g., § 67.584. The costs of incarcerating prisoners 
in county jails are calculated by the county governing board. Section 221.105. If the jail 
needs more supplies to operate, the sheriff can provide those and the county commission 
pays for it. Section 221.080.2 Because there are other sources of funding to provide for the 
operation of the jail, the jail will not cease to operate if the sheriff cannot charge a booking 
fee. Therefore, the power to charge a booking fee is not necessary or indispensable to the 
power to run the jail. 

CONCLUSION 

A county sheriffs office may not charge a booking fee unless the power to do so has 
been expressly or impliedly granted. There is no express statutory authority for the sheriff to 
charge a booking fee. And, this power is not necessary or indispensable to the power to run 
the jail. Therefore, the county sheriff may not charge a booking fee before a person has 
entered a guilty plea or had an adjudication of guilt. 

CHRIS KOSTER 
Attorney General 

2The county sheriff in certain counties makes quarterly reports to the county regarding 
the status of the jail, and makes recommendations relating to the operation of the jail. 
Section 57.102, Section 57.407. 


